Tea Jagodić, Maja Tomas, Marina Pešić

Rock je živ! Tako su presudile žene fotoizložbom Čisto oko, puno srce

Gledam Muzika - regija Show Time

U pretežno muškom svijetu umjetničke fotografije ima poznatijih i bolje plaćenih fotografa od ove skupine fotografkinja u regionu, ali su one, u punom sjaju, predstavile svoju osobnost opisanu naslovom izložbe: Čisto oko, puno srce.

Treća godišnja izložba u organizaciji zeničkog udruženja Zona muzike fokusirala se na žene, autorice koncertnih fotografija iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Pozivu se odazvalo 47 fotografkinja iz Sarajeva, Mostara, Banja Luke, Teslića, Stolca, Zenice, Doboja, Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita, Rijeke, Siska, Zaječara, Pazina, Kikinde, Koprivnice i Umaga, koje su za izložbu konkurirale sa 450 radova, a izborom selektorice Feride Abdagić i sutkinje Lindsey Best za postavku je odabrano 56 eksponata.

Selekciju su prošle: Aida Premilovac (Stolac), Ana Danilović (Beograd), Anamarija Vartabedijan (Beograd), Anastasija Zec (Beograd), Andrea Magazin (Novi Sad), Anita Nađ (Zagreb), Anja Zebić (Mostar), Bojana Janić (Beograd), Branislava Brandić (Kikinda), Danica Trajković (Beograd), Danijela Radojković (Beograd), Darija Turina (Zagreb), Dragana Dušanić (Teslić), Dunja Dopsaj (Beograd), Ivana Jovanović (Novi Sad), Jelena Petrović (Novi Sad), Jovana Milovanović (Beograd), Katarina Skrbin (Sisak), Leonora Bedić (Zagreb), Ljiljana Jovanović (Zaječar), Maja Prgomet (Split), Maja Tomas (Novi Sad), Marina Pešić (Novi Sad), Marina Uzelac (Zagreb), Matilda Rudec (Rijeka), Milica Cvetković (Beograd), Monika Bračević (Zagreb), Slavica Rudec (Zagreb), Tea Jagodić (Banja Luka), Teodora Ćirić (Beograd) i Žana Plosnić (Koprivnica).

Fotoizložba Čisto oko, puno srce - Zenica 2018
Fotoizložba Čisto oko, puno srce – Zenica 2018

Taj još jedan specifičan pečat izložbi dala je poznata američka koncertna fotografkinja, Lindsey Best iz Los Angelesa i već prve njene ocjene, prije odluke o dobitnicama nagrada, potvrđivale su da je riječ o iznimnom događaju koji će predstaviti balkanske žene s kamerom ne samo kao odlične fotografkinje, već i umjetnice vrijedne velike pažnje.

Slike koje sviraju i pjevaju, katkad nježne balade, koji put u ritmu moćne rock energije, a sve zajedno s jednakim dojmom o autoricama čistog oka i punog srca navele su Bestovu da dodijeli više priznanja nego je prvobitno planirano.

Tako je prva nagrada pripala fotografiji ”Nikola Vranjković” autorice Jovane Milovanović iz Beograda, druga Dunji Dopsaj iz Beograda za fotografiju ”Buena Vista Social Club” i treća Mostarki Anji Zebić za rad ”Mostar Rock School”.

Dunja Dopsaj
Dunja Dopsaj

Runners up ili u slobodnom prijevodu ‘prve pratiteljice’ su Marina Uzelac iz Zagreb za fotografiju ”Straight Mickey and The Boys”, Milica Cvetković iz Beograda s fotografijom ”Consecration” i Dunja Dopsaj s fotografijom ”Antonija Šola”.

Plaketu Special Mention dobile su Anastasija Zec (Beograd), Anita Nađ (Zagreb), Danijela Radojković (Beograd), Maja Tomas (Novi Sad), Marina Pešić (Novi Sad) i Tea Jagodić (Banja Luka).

Baš kao što smo u nedavnoj priči ”Žene dominiraju alternativnom scenom” ustanovili da muzičarke, i u svijetu i kod nas, počinju kreirati većinu najboljih rock djela, pa je New York Times ustanovio da “rock nije mrtav, jer to su presudile žene“, istu potvrdu dale su fotografkinje na zeničkoj izložbi – slike, koje možete vidjeti u našoj galeriji, njihova je presuda: rock je vrlo živ!

Naslovna fotografija: s desna na lijevo Marina Pešić, Maja Tomas, Tea Jagodić, Jelena Petrović