The A! - Nord

Internacionalna priznanja za The A! iz Zagreba i Nord iz Rijeke

Muzika - regija Show Time

Zagrebački The A! potpisuje diskografski ugovor uz koji slijedi turneja po Njemačkoj, dok riječi Nord kreće na prvu turneju po Aziji! Dodatna zanimljivost – frontmeni oba benda zovu se Mihael.

Prije nekoliko dana zagrebački alter soul funk bend The A! gostovao je na njemačkoj televiziji Welt Der Wunder, što je bilo njihovo prvo predstavljanje njemačkoj publici, kao uvod za potpisivanje diskografskog ugovora i turneju po Njemačkoj.

Još prije dvije godine, zahvaljujući podršci slavnog američkog producenta Stevena Machata, The A! su, predvođeni pjevačem i autorom Mihaelom Kvorkom, dospjeli do mnogobrojnih američkih radio programa. U međuvremenu dospjeli su do polufinala International Songwriting Competitiona”, namijenjenog indie izvođačima, gdje su se u žiriju izmjenjivali etablirani autori i izvođači kao Tom Waits, Avicii, Peter Gabriel, Lorde, Joe Bonamassa i mnogi drugi.

Osim toga, preko interneta gostovali su na radijima u preko 30 zemalja, a njihovi engleski singlovi se vrte u programima više od 600 radio stanica diljem svijeta.

Iako njihove pjesme “Nikad”, Divan sunčan dan“, Jedan dobar razlog“ i Pusti me van“ jesu zastupljene u radijskom eteru u Hrvatskoj, bend je, eto, ipak uspješniji u internacionalnim nego ovdašnjim okvirima.

Za riječki progressive metal / alter rock Nord vrijedi skoro slična konstatacija.

Prije najnovije priče o njima, kratki podsjetnik. Mihael Prosen, frontmen Norda, pjevao je u nu metal bendu Father, prije 15-ak godina na zeničkom demo festivalu HMF nagrađen je kao najbolji vokalista, grupa je objavila kasnije dva albuma i drugi ‚‘One Eon‘‘ iz 2010. je izabran među najbolja izdanja godine, a sve do tada više su svirali u Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji nego na domaćem terenu.

I Nord je, zanimljivo, prvo veliko zvanično priznanje dobio opet u BiH.

Bili su na startu karijere kada su se 2015. prijavili na banjalučki Demofest – i pobijedili.

Zahvaljujući tome, uz pomoć ovog festivala objavili su hvaljeni studijski prvijenac “Play Restart” (Geenger Records, 2017.), uslijedila je saradnja sa kućom Alpha Omega Management, a ova je organizator novog Nordovog međunarodnog uspjeha, turneje “Play Restart China Tour“.

Dakle, Riječani su već otputovali u Kinu, na turneju od 16. 3. do 6. 4., tokom koje će odsvirati 16 koncerata u isto toliko gradova.

“Vrlo se često sjetimo gdje smo i kako počeli, i gdje nam je bila prva prava odskočna daska, a to je naravno jedinstveni Demofest u Banjaluci. Da nije bilo te prijave, evo, stvarno sumnjam da bi se stvari razvijale jednakom brzinom i da bi već sada putovali za Kinu, i to nakon samo nepune četiri godine rada sa Nordom”, rekao je Mihael Prosen, frontmen benda.

Na osnovu vlastitog iskustva, dodao je: “Od srca preporučamo svakom glazbeniku u regiji neka se prijavi na festival u Banja Luci, jer izgubiti nemaju baš ništa, a dobiti mogu jako, jako puno, zahvaljujući nevjerojatnoj skupini ljudi koji čine ovaj festival jednim od najboljih glazbenih festivala i općenito iskustava koje glazbenik može iskusiti‘‘.