Novi BH singlovi: Vrane vrane, Almas Smajlović, Alen Ridick, Maja Milinković

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Zanimljiv početak sedmice, sa četiri stilski raznolika singla bh. autora, od metala i pop-rocka do world musica.

Vrane vrane iz Živinica je heavy metal rock band koji spada u kategoriju veterana, jer su na sceni već 27 godina. Očekivano, postava se mijenjala tokom vremena i danas je čine Nerma Vrabac (vokal), Damir Nišić (solo gitara), Zaim Mušanović (solo i ritam gitara, prateći vokal), Darko Knežević (bas gitara) i Vehid Aljić (bubnjevi). Osvježeni, u novu i obećavajuću dinamičnu fazu kreću s melodičnim ”Lovom na vještice”.

Almas Smajlović, sarajevski pjevač, bas gitarista i autor, nekadašnji frontmen grupe Erogene zone, baladom “Bol” nastavlja seriju singl najava za solistički album. Iza pjesme stoji respektabilna sarajevska muzička ekipa – Bakir Hadžiomerović (autor stihova), Almas Smajlović (muzika i aranžman, vokal, akustična i bas gitara), Đani Pervan (aranžman, miks, produkcija, gitara, bubnjevi), Nedžad Merdžanović (gitara, prateći vokal) i Bojan Ahac (klavir, synth). Pjesmu ”Bol” Almas će izvesti, kao live promociju, na ovogodišnjem CMC festivalu u Vodicama.

Alen Riddick, gitarista travničke alter/metal rock četvorke Hidden Resonance, svako malo priredi poneko ‘van-nastavno’ iznenađenje, pa je snimio interesantan metalizirani cover ”Bad Romance”, a ulogu drugačije Lady Gage preuzela je pjevačica benda Nermy. Nadahnuto.

Maja Milinković, sarajevska pjevačica koja je rock & blues zamijenila fado žanrom, a sarajevsku adresu zamijenila lisabonskom, objavila je novu  pjesmu “Mistério”, u prijevodu “Tajna”. Motiv je specifičan: “Kad sam pisala pjesmu, moj voljeni pas Dudi je bio već jako bolestan i znala sam da mu se bliži kraj. Sama pomisao da ću ga izgubiti paralizirala me je i plašila me. Sjećam se da mi je svo vrijeme provodio na  krilu, dok sam sjedila za klavirom, za kompjuterom,  pa tako i u momentu dok sam pisala pjesmu. Tražila sam u sebi snagu i odgovore kako bih se izborila sam gubitkom koji me je čekao i tako sam napisala pjesmu “Tajna je u ljubavi”. Dudi  je bio moj vjerni prijatelj 13 i pol  godina, dovela sam ga iz Sarajeva u Lisabon, prošao je sa mnom ovaj moj put, uvijek je bio uz mene i nikad se nisam osjećala sama.  Njega više nema, ali ostala je pjesma. Svako se u životu bori sa nekim gubitkom. Ono što nam daje utjehu i snagu je ljubav. Gajiti je, tražiti je, zvati je i davati je. Ona odnosi strah i bol, gorčinu i bespomoćnost i svemu daje smisao.“