Galija

Galija u raju iznad oblaka – izniman uvod u novi album

Muzika - regija Show Time

Netom nakon nastupa u Zenici, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, Galija predstavlja prvi spot sa nadolazećeg albuma ”U raju iznad oblaka”.

Prošle godine Galija je obilježila svojih 40 godina na sceni, a poslije duže diskografske pauze i albuma ”Mesto pored prozora” (2010.), bend je snimio i novi, petnaesti po redu studijski album.

S producentom, legendarnim Aleksandrom Sašom Habićem, te deset novih pjesama autora Nenada Neše Milosavljevića na tekstove Predraga Milosavljevića i pjesnika Matije Bećkovića, Pere Zupca i Milorada Mitrovića, Galija zatvara puni krug. Album, koji smo imali priliku ranije poslušati, simbolični je povratak muzičkim korijenima benda, kada je s prvim albumima i složenim strukturama sympho-prog rocka te naglašenom poetičnošću u tekstovima skrenuo veliku pažnju na sebe.

Niz klasičnih hitova obilježilo je karijeru Galije, ali cijelo vrijeme u njenim temeljima bile su svojevrsne rock poeme, poput ”Avanturista”, ”Gospi” ili ”Decimen”, a na njihovom tragu – danas zvučno moderniji i sjajno producirani – i novi je album ”U raju iznad oblaka”.

Prvi oficijelni video spot za naslovnu pjesmu (jer to nije rani lyrics video ”Nešto me goni” izbačen još krajem 2016.) predstavlja takvu staru-novu Galiju.

Prije izlaska CD-a, planiranog za naredni mjesec, Neša Milosavljević je slatke muke prolazio birajući broj za najavu i, još važnije, kakva će biti njegova video slika. A upravo je ona dojmljiva, zahvaljujući kreaciji Dragoslava Ulića Daga, beogradskog snimatelja koji živi i radi u Los Angelesu. Ambijent spota koji prati svaki ton pojačala je Mina Tomić, srpska umjetnica koja živi na Islandu, gdje su kadrovi snimani, koja ”koristi svoje tijelo u istraživanju pokreta i, proučavajući koreografiju, preispituje i provocira naše kretanje u društvu”.

Lajt-motiv “pod istim Suncem, gde smo svi zarobljeni, onog trena kad smo rođeni” i jedan od najimpresivnijih spotova u zadnje vrijeme najbolje su najava autorskog povratka Milosavljevića poslije osam godina.