Kendrick Lamar

Prst u oko Donaldu Trumpu: Pulitzer za hip hop!

Muzika - svijet Show Time

Vijest da je reper Kendrick Lamar dobio ovogodišnju Pulitzer nagradu za muziku za svoj album “DAMN” jučer je obišla svijet. I hip hop zajednicu oduševila, a akademsku vjerovatno šokirala.

Obrazloženju Odbora koji dodjeljuje nagradu nema se šta prigovoriti: objavili su da Lamarov album predstavlja kompleksnost afroameričkog i američkog života, da su njegovi glavni albumi “good kid, m.A.A.d city”, “To Pimp a Butterfly” i “DAMN” umjetnička djela o tome kako je biti crnac, o uličnom životu, policijskom nasilju, izdržljivosti, preživljavanju, te je hvaljen za ”svoj duboko lirski sadržaj, izuzetne nastupe uživo i svoj miks hip-hopa, izgovorenih riječi, jazza, soula, funka, poezije i afričkih zvukova.

U čemu je šok?

Pulitzer Prize, kao nagrada prvenstveno za američki žurnalizam i literaturu, dodjeljuje se već 101 godinu, a od 1943. u ocjenjivanje je uključeno i muzičko stvaralaštvo.

No, u tih 75 godina, koliko postoji Pulitzer Prize for Music, ni u tragovima nije bilo ni jednog drugog muzičara osim klasičara i najprobranijih jazz autora. Pop kultura za odbor nagrade nije postojala. Čak niti jedan Bob Dylan.

A upravo je on, taj nevjerovatni i ponekad kontroverzni Dylan, načeo akademsku zajednicu, koja mu je prošle godine dodijelila Nobela.

U tom svjetlu danas možemo posmatrati i prošlogodišnju dobitnicu muzičkog Pulitzera, Kineskinju Du Yun, koja nagradu jeste dobila za operno djelo, ali u svojoj avangardnoj muzici koristi ekperimentalne punk izraze, crossover, elektroniku i alternativni rock.

No, Kendrick Lamar, potpuni autor iz pop kulture, prvi je iz tog svijeta okićen Pulitzerom. Novi trend ili eksces? Who knows, ali u svakom slučaju dobili smo zanimljiv presedan. Kojemu ćemo dodati još samo CNN-ov komentar: Lamarov Pulitzer je prst u oko Trumpu.

1 razmišljanje na “Prst u oko Donaldu Trumpu: Pulitzer za hip hop!

  1. Hi All im rookie here. Good post! Thx! Love your stories!

Komentari su zatvoreni.