kevin-carter-vulture

Lešinar i djevojčica – priča o najtužnijem i najtragičnijem Pulitzeru

GPS za dušu Igra života Jedi moli voli

Uz upravo aktuelnu dodjelu Pulitzerovih nagrada iz magle sjećanja izronila je fotografija ”Struggling Girl” južnoafričkog foto-novinara Kevina Cartera, za koju je nagradu dobio prije 25 godina – i zbog nje se ubio!

”Lešinar i djevojčica” je fotografija Kevina Cartera koja se pojavila u The New York Timesu 26. marta 1993. godine. Iako se u početku vjerovalo da je riječ o djevojčici, ispostavilo se da je to fotografija dječaka, koji, potpuno iznemogao od gladi, pokušava doći u centar za hranu Ujedinjenih nacija u Ayodu, u Južnom Sudanu, u martu 1993., dok u njegovoj blizini vreba veliki lešinar. Dramatična slika  je osvojila Pulitzerovu nagradu za funkcionalnu fotografiju 1994. godine.

U martu 1993. The New York Times je tražio sliku za ilustraciju priče Donathela Lorcha o Sudanu. Nancy Buirski, urednica fotografije, nazvala je urednika internacionalnog deska, koji joj je rekao za  zs sliku “lešinara koji je prožderao gladno dijete koje se srušilo u pijesku.” Carterove fotografije su objavljene u izdanju od 26. 3. i naslov priče je glasio: “Djevojčica, oslabljena od gladi, nedavno se srušila kod centra za hranjenje u Ayodu. U blizini lešinar je čekao.”

Priča je ponajviše zbog fotografije izazvala senzaciju. Odmah je iskorištena na plakatima za prikupljanje pomoći gladnima u Sudanu. Publikacije i časopisi širom svijeta prenijeli su sliku, a neposredna javna reakcija je bila masovno slanje novca bilo kojoj humanitarnoj organizaciji koja je imala operaciju u Sudanu.

Bilo je dovoljno odboru za dodjelu Pulitzera da nagradu iduće godine dodijeli Kevinu Carteru.

Međutim, mnogi su puno ranije počeli tvrditi da je fotoreporter koji je snimio fotografiju bio nečovječan, da je trebao da ispusti kameru da bi pružio pomoć djetetu. Kontroverza je samo porasla poslije dodjele Pulitzerove nagrade i par mjeseci poslije epilog je bio dodatno tragičan – 27. 7. 1994. Kevin Carter se ubio.

Zapravo, pitanje moralnosti tek tada se rasplamsalo.

Dok su jedni tvrdili da je samo emotivni odmak omogućio Carteru i drugim fotoreporterima da budu svjedoci bezbrojnih tragedija i da nastave svoj posao, intenzivna reakcija svijeta bila je neprihvaćanje takvog tumačenja.

Ni danas stavovi nisu bitno drugačiji, bez obzira što je kasnije, istraživanjem života Kevina Cartera, postalo bolno jasno da on nije bio odvojen od stvarnosti. Bio je duboko pogođen užasima kojima je svjedočio, a na javnu reakciju odgovorio je vlastitom smrću.

Kevin Carter
Kevin Carter