Whoosh! 21. studijski album grupe Deep Purple je ”stupidno zabavan i pretjerano blesav”

Muzika - svijet Nova ploča Show Time

Legendarni britanski hard rock veterani objavili su 7. avgusta novi album koji u prvim reakcijama nije baš oduševio vodeće rock kritičare, a moguće je da neće ni većinu Purple-fanova.

Album ”Whoosh!” je muzika za automobilski stereo kada zaglavite u gužvi – i to mislimo kao srdačan kompliment, napisao je New Musical Expresss.

Petorka Ian Gillan – vokal, Steve Morse – gitara, Roger Glover – bass, Ian Paice – bubnjevi i Don Airey – klavijature ponudila je 13 pjesama koje su napisali bend i Bob Ezrin, izuzev jedne, instrumentala “And the Address”, koji je očito davno nastao, jer ga potpisuju Ritchie Blackmore i pokojni Jon Lord (a nama se u objavljenom ”official pre-listeningu” čini i purpleovski vrlo uvjerljivim brojem).

Ne možete poreći činjenicu da je 2020. apsolutno divlja, pa zašto ne biste udvostručili teret koji vam ova godina donosi i sa smiješnim žarom albuma rock titana Deep Purple – već na početku prikaza konstatira redakcija NME.

U nastavku prenosimo izabrane dijelove teksta.

Prepun dekadentnih rifova i slavno pritajenih vokala Iana Gillana, ”Whoosh!” je možda jedan od najgluplje zabavnih i nevjerojatno glupih albuma godine, iako – svima nam je trenutno potrebno malo zabave, zar ne?

Gillan je ponudio sljedeće ugodno besmisleno objašnjenje naslova albuma: ”Whoosh je onomatopejska riječ koja, kada se promatra kroz jedan kraj radio-teleskopa, opisuje prolaznu prirodu čovječanstva na Zemlji i, kroz drugi kraj, iz bliže perspektive, ilustracija je za karijeru Deep Purplea.”

Kopati dublje u značenje pojma nije potrebno – ovo je album u kojem se može i treba uživati bez pretjeranog razmišljanja.

NME (koji je albumu dao 3 od ukupno 5 zvjezdica) izdvaja bolje trenutke albuma – dramatičnu ”Throw My Bones” sa gitarskim solom, agresivni rockabilly ”What The What“ (u kojem su, ipak, možda pretjerali s boogie-woogie klavirom), bezvremensku rock baladu ”Nothing at All”, te ”No Need To Shout” s konstatacijom da pokazuje odakle su Guns N ‘Roses dobili sve svoje ideje.

Zaključak britanskog magazina: ”Whoosh!“ možda ne zvuči kao da je stvoren 2020. godine, ali s obzirom na posljednjih nekoliko mjeseci koje smo imali, možda je to dobra stvar.