Singl barometar: plus-nula-minus (week 15)

Muzika - regija Show Time

Sedam friških i uglavnom dobrih singlova izdvojili smo iz produkcije u prethodnih sedam dana, a zbog dva smo, uz naše standardne ocjene ‘plus’, nula’ i ‘minus’, uveli još jednu ‘plus ekstra’, nadajući se da ćemo i nadalje dobijati takve posebne, ekstra pjesme.

Slijedi barometar, redom, unatrag po datumu objavljivanja.

 Quasarborn: The Odyssey to Room 101 (13. 4.)

Beogradski metalci Quasarborn rođeni su prije nepune dvije godine i sada su spremni za samostalan život. Album prvijenac “The Odyssey to Room 101”, kao vlastito izdanje, najavljuju za 18. 5. 2018. i za svoje prvo predstavljanje danas su izbacili istoimeni video singl.

Postavu benda čine Luka Matković (vokal, gitara), Marko Danilović Tihi (bubnjevi), Miloš Tomasović (bas gitara) i Đorđe Luković (gitara).

Sudeći po prvom singlu, metalska zajednica može ozbiljno računati na novog velikog favorita – zvuče vrlo zrelo i za njih svakako ‘plus’.

 Šime Bubica feat. Rock akademija – Dušo moja (10. 4.)  

Šime Bubica kao muzičar vjerovatno ni u Hrvatskoj većini nije poznato ime, pa se za njega još manje zna u regionu. Budući da je prije svega glumac (član ansambla šibenskog kazališta), možda od njega ne možemo očekivati intenzivniju pjevačku karijeru, ali ime mu valja zapamtiti.

Singl koji je ovih dana objavio pjesma je koju je prvi put izvodio još 2005. na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku (pa mu je, tome zahvaljujući, veliki Arsen Dedić poslije napisao pjesmu ‘Tko si’) i riječ je o broju ”Dušo moja”.

Mnogi će odmah prepoznati naslov i stihove legendarnog Zvonimira Goloba, koje je prije više od 30 godina, kao klasičnu šansonu, uglazbio Kemal Monteno. Ali, ovo što sada možemo čuti niti je nalik na prvu verziju Šime Bubice, a još manje na Montenovu. Novi autorski potpis na muziku stavlja Toni Eterović, Bubici se u interpretaciji pridružio kolektiv zagrebačke Rock akademije i rezultat je broj koji zaslužuje naš ‘plus ekstra’.

Vraški moćno, energično, moderno, provokativno i mada je fraza do bola otrcana – ko bi rekao da naše može zvučati toliko svjetski.

 EoT: Nažalost u pravu (9. 4.)

Karlovačka alter punk rock metal trojka EoT na početku prošle godine kupila je rokersku javnost već prvim albumom ”Defibrilacija”. Energični i s temeljnim rock zvukom (gitara, bas, bubanj), angažiranim temama i svakako glasom basistice Maje Kolarić od provincijskog benda postali su izvođač za velike bine. Biti buntovan i uvjerljiv i autentičan jedna je od najizazovnijih kategorija, a EoT je sve to postigao, među ostalim, i šarmantno urađenim pjesmama (poslušati, recimo, ”Balkanska fiskultura”).

Prije dva mjeseca pjevali su ”Nepravda” s dozom optimizma, a u najnovijem broju ”Nažalost u pravu” (muzika i tekst gitariste i pjevača Borisa Kolarića) pjevaju samo o nepravdi ”ovog svijeta koji nije fer ali je nažalost u pravu”. I dalje nabrijani (ili još više?), svakako zaslužuju ‘plus’, premda… nadamo se da novi album, koji očito spremaju prešavši pod major etiketu Menarta, neće biti obojen samo tim tvrdim tonovima.

 Lorenzo ft David Magdić: Osjećam laž (9.4.)

Lorenzo je projekt koji pratimo od začetka, dakle od prve dvije epizode ‘Sve sam znala i prije’ sa Miom Dimšić i ‘Sve što pomisliš’ sa Antonelom Doko. Lorenzo je DJ Marko Kantolić i oko svojih projekata okuplja uvijek druge autore i vokalne izvođače, pa je nakon cura red došao na muško gostovanje – varaždinskog kantautora Davida Magdića.

Pjesmu za najnoviji singl ‘Osjećam laž’ autorski potpisuje svestrani frontmen Buđenja Darko Bakić, produkciju je obavio producent Zvonimir Dusper Dus i rezultat je moderni pop & blues & soul broj, jedan od onih za kojima vape top liste. Magdićev glas odličan, premda… nekako se čini da ideji Lorenzovog projekta više pristaju ženski glasovi. No, plus svakako i za njegovu treću epizodu.

 Silente: Krvoloci (8. 4.)  

  

Samo da ponovimo gradivo: opet razbuđeni dubrovački Silente u susret nadolazećem trećem albumu ”Malo magle, malo mjesečine”, koji bi trebao izaći na ljeto, ide korak po korak i nudi nam već treći singl ”Krvoloci” (3/14). Autori pjesme su pjevač/gitarista Tibor Karamehmedović (muzika) i basista Sanin Karamehmedović (tekst), a ovo što nam sada nude još je jedan razlog za uvođenje još jedne naše ocjene ‘plus ekstra’.

Raniji fini, ugodni Silente postaje krvoločno oštar. Gitare! Ritam! Vokali! Produkcija! Sve što su, kao novu muzičku inkarnaciju, naznačili prethodnim singlom ”Nađi nekog poput njega”, sada je eksplodiralo. Šta li tek slijedi?

 Sergej feat. Jana: Bar da odeš (8. 4.)

Sergej Ćetković je jedan iz kategorije regionalnih pop zvijezda koji gaze sigurnim, utabanim stazama i rijetko fulaju. Takav je novi singl, balada “Bar da odeš“, pojačana odličnim glasom slovenske pjevačice Jane, članice grupe Neverne bebe. Izvan konteksta, pjesma je OK, klasični ‘starinski’ pop sa potencijalnom hita u žanru, ali smještena u sve zamjetnije nove domaće pop trendove, od nas onda ocjena za ‘ni tamo ni ovamo’, dakle nula.

 Kojoti: Ljubav u kvaru (5. 4.)

Poput Silentea, Kojoti najavljuju rad na novom albumu serijom singlova, pa nakon ”Mi ne pripadamo tu” i ”Nova riječ”, pred minuli vikend su izbacili ”Ljubav u kvaru”. Tehnički podaci: autor muzike i teksta, te produkcija – Davor Viduka, aranžman – Kojoti, snimao i miksao – Matej Zec.

Viduka i društvo u najboljoj tradiciji gitarskog rifovskog rocka, može se naslutiti, spremaju jedan od albuma godine u regionu. Još jedan, dakle, kandidat poslije ”Nuspojava” Bareta i Majki.

Podsjetnik: Zanimljivije novosti koje smo predstavili u zasebnim tekstovima i zaslužuju plus su: E Play ”Šamarčina”, Srđan Sekulović Skansi ”Sad znaš” i Boris Bele & Duhovi ”Tvoja mama to radi”.