5 singlova sa 5 zvjezdica (iz Zagreba, Mostara i Zenice)

Muzika - regija Muzika BiH Nova ploča Show Time

Goran Bare & Majke, Lijep ljepši najljepši, Buđenje & Zorica Kondža, Trojica te J.R. August imaju nove pjesme koje izdvajamo i preporučujemo za slušanje.

Svaka od novih pjesama zanimljiva je na svoj način i zapravo naših ‘5 zvjezdica’ iz naslova nisu ultimativna ocjena i s njima smo vam željeli samo skrenuti veću pažnju na ponudu iz pregleda aktuelnih singlova.

Goran Bare i Majke su nedavno singlom ”Rođen za suze” već najavili novi studijski album i kao drugi broj predstavljaju ”Noćas prelazim rijeku”, koji kao autor muzike i teksta potpisuje Bare, dok je aranžman uradio Mario Rašić. Primireni vokal, istaknuti klavir, horski refren i upečatljivi video spot Filipa Gržinčića osnovne su oznake pjesme, a generalno – Bare i Majke imaju svoj standard i malo koji njihov rad je ispod njega. Ni ovaj nije.

Lijep ljepši najljepši? Iza ovog neobičnog naziva novog benda stoji znameniti mostarski muzičar Atila Aksoj, gitarista Zostera, a nastao je ”nedavno i slučajno”, kada je na nagovor Igora Jovanovića (Najbolji Bliski suradnik), pozvao da s njima zasvira Ivan Kovačević Kovač (Bjesovi, Plišani mališani, Dobra genetika). Tako je nastao bend koji ”u svojoj podloj namjeri da osvoji regionalnu scenu”  predstavlja pjesmu ”Baraba”, ritmičnu, psihodeličnu i ska-punkoidnu.

U skladu s imenom benda, obećavaju nam se i lijepi hitovi. Dakle, zaplešite sa Pretty, Prettier, The Prettiest.

Pjesma ”Svađa” nije novi broj zagrebačke pop-rock grupe Buđenje, objavljena je prije dvije godine na njihovom albumu ”Samo ti, samo ja”, ali ovaj broj ima novu formu – snimljen je sada kao duet sa legendarnom Zoricom Kondža.

Sve je o tome rekao autor pjesme i frontmen Buđenja, Darko Bakić: ”Svađa’ je nastala prije par godina i imali smo je na zadnjem albumu. Međutim, preuredili smo ju kako bi ugostili moj omiljeni vokal koji mi je još iz 80-tih godina uzor i po njemu mjerim sve ženske vokale u Hrvatskoj, a i šire. Samo je jedna Zorica Kondža!’

Aldin Šehić i Trojica, jedna od novih uzdanica zeničke scene, kao i Buđenje posegnuli su za starom temom. Riječ je o hit naslovu prvog albuma grupe Balkeneros ”Balkanjeros rokenrol”, pjesmi ”Haljine”. Uz minimalni zahvat u tekstu i s novim aranžmanom, autor pjesme Aldin Šehić & Trojica nije samo nadomjestak za trenutno usnuli Balkaneros, u kojem je on basista i jedan od autora. Oživljavanje ”Haljina” je put za razbuđivanje novog benda.

Fantastični J.R. August najavio je novi studijski album ”Still Waters” za proljeće 2021. godine i postupno otkriva dio tog materijala. Prvi singl je The Exorcist, dok će sutra (14. 10.) premijerno biti predstavljen i The Misanthropist”.

To je već treći primjer u ovom pregledu da je riječ o starijim temama, koje J.R. August već neko vrijeme svira na koncertima i za spotove su izabrane izvedbe s nastupa koji je 15. 2. održan u Hrvatskom glazbenom zavodu, a integralno je objavljen na dvostrukom live CD-u i Blu-rayu.

Dakle, time se samo zagrijavamo za ”Still Waters”, nestrpljivo iščekujući prave premijere iz opusa J. R. Augusta.