Singl barometar: plus-nula-minus (week 14)

Nova ploča Show Time

Nove pjesme u regionu, uz ocjene za Shejvers, Jutro, Buđenje, Ivanu Kindl, Ogenj, Nervni slom, Sun U i Harlekin.

Od danas Glas.ba radi novi način predstavljanja noviteta: na izmaku svake sedmice, u telegrafskoj formi ćemo predstaviti singlove iz nove produkcije, uz jednostavnu ocjenu – nekome ‘plus’, nekome ‘nula’ kao ocjena ni loše ni dobro, a nekome ‘minus’ za podbačaje.

Posebno vrijedna ostvarenja, pogotovo ako je riječ o cijelom albumu, i dalje će dobijati izdvojena i detaljnija predstavljanja.

 

 The Shejvers: Moj svijet


Prijedorski punk/rock bend The Shejvers izbacio je treći spot “Moj svijet” (i ukupno šestu pjesmu u opusu ovog mladog benda) sa zanimljivim dodatnim objašnjenjem: Pošto nam je ostalo dosta stvari koje nismo rekli u pjesmi “Nestajem”, napravili smo nastavak i time zaokružili jednu tematsku cjelinu.

Još se razvija ovaj bend, a za proboj iz provincije treba im puno dodatne energije. Za poticaj ekipi, a svakako zbog teksta (Pobjede postaše porazi, razum i pamet su negdje u tamnici, Duboko skriveni i spremni na zaborav, zar je sreća bila samo iluzija, A ja sebi želim stvoriti svijet, na pepelu nekog drevnoga, gdje prestaje svako ludilo, gdje zakone donosi priroda) – Shejversima ”plus”.

  Jutro: Tobogan                                                                   


Tuzlanska pop-rock grupa Jutro je iz klase veterana koji se vraćaju poslije desetak godina pauze i u novi album ”Trinaest” uvode nas jednim po jednim singlom, sada već trećim pod nazivom ”Tobogan”.

Da su Dragan Divjak, Samir Sinanović, Mirza Mešanović, Ferid Hukić, Jasmin Zukić, Sead Hukić i lider benda, pjevač i autor Adnan Hadžibegić Hera već prekaljeni muzičari čuje se u ugodnoj baladi akustičarskog štiha. Malo je nedostajalo da im zbog anemičnog spota spota pripadne neutralna ‘nula’, ali pjesma (i violina Katarine Pavljašević u aranžmanu) ipak zaslužuje više.

 Buđenje: Misliš da sam blesav


Muzički urednik Croatia Recordsa Zlatko Turkalj Turki fanatično čeprka po prebogatom naslijeđu u arhivi ove kuće, pa među silnim projektima koji iz toga nastaju priprema jedan vrlo zanimljiv – priprema album sa novim verzijama po jednoga hita Dina Dvornika koje snimaju njegovi prijatelji i muzički sljedbenici, čime će biti obilježena deseta godišnjica odlaska kralja funka.

Za premijeru je odabrana obrada “Misliš da sam blesav” zagrebačke grupe Buđenje, koja je zahtjevan ispit položila (a lako se događa suprotno kad treba drugačije interpretirati vrlo dobro poznatu temu), među ostalim hrabrim isticanjem uloge gitare. Plus.

 Ogenj: Domaj

Ogenj, celtic folk rock punk bend iz Koprivnice napokon je, danas, 6. 4., objavio album prvijenac ”Domaj”.

Pjevajući ‘Te tvoje joči’, ‘Srce išče’, ‘Hote, hote’, ‘Domaj’, ‘Ljubaf na najjakše’, dakle na ‘domaćem’ kajkavskom oni su među onima koji se izražavaju lokalno (što će reći mnogima nerazumljivo), ali praše globalno – itekako svima razumljivo. Ognjena energija osjeti se i u svakom snimku, no nesputani nastupi uživo, pred deset ili hiljadu ljudi jednako, ono je što ih čini vrlo zanimljivim. Budući da ne odbijaju ni jedan poziv za svirku tamo gdje ih nikada nije bilo, možda će im trebati više vremena, ali kad ih upoznate na sceni – zapalili su trajnu vatru u vama.

 Ivana Kindl: Ima nade


Ivana Kindl je već davno pokupila sve moguće epitete za svoje vrsno pjevanje, ali to nije uvijek kapitalizirala, snimajući ‘preozbiljne’ pjesme. Nešto se događa na pop sceni u Hrvatskoj, pa je sve više primjera modernih trendova na tragu vrhunske svjetske produkcije i u taj krug ulazi Ivana s novim singlom ”Ima nade”.

Kao autorica muzike i teksta, te dijelom aranžmana uradila je plesni pop broj, optimističan dosljedno njegovom naslovu. Plus, svakako.

 Nervni slom: Opran


Nervni slom iz nova sarajevska punk-rock grupa (za cjelokupnu informaciju, u Koprivnici još djeluje veteranski rock sastav, osnovan daleke 1979.) i 2. aprila predstavili su svoj tek drugi singl, iako su osnovani prije šest godina.

Svim silama pokušavamo održati redakcijsko pravilo – pomoći što više mladima, progledati im i kroz prste, ako treba. Ipak, ponekad ne ide. Zapravo, bolje je na vrijeme pokušati vratiti ih na pravi put, umjesto puštanja da se uljujkaju već time da imaju singl. Jedno slušanje, drugo slušanje, treće… i uvijek ostaje isti dojam: Sačekali su jedan dan da im se pjesma ne pojavi 1. aprila, ali svejedno zvuči kao šala. Ako želite biti oprani – poslušajte, ako želite izbjeći nervni slom – krenite dalje.

Harlekin: Tornik

Alter rock / dark pop grupa Harlekin iz Inđije debitantski album ”Tornik” izdala je još u septembru 2017. i tek sada objavljuje istoimeni video singl sa zanimljivom pričom: Deveti tornik, odnosno deveti utorak poslije Božića, po narodnom vjerovanju je najbaksuzniji dan u godini.

Njihov ”Tornik” je priča o onima koji su otišli odavde, o njihovoj i našoj usamljenosti, pa je za spot  mlada umjetnica Marija Stefanović kreirala simboličnu ilustraciju oslikavanjem pijeskom po staklu.

Harlekin su Jovana Kovačević (vokal), Aleksandar Janković (gitara), Milan Brkić (gitara), Marko Kovačević (klavijatura), Nemanja Holjevac (bas) i Miloš Surla (bubanj).

SUN U: When Everything Goes Down

Među novostima je još jedna prava ilustracija domaćeg trendovskog popa. Zagrebačka instrumentalistica i pjevačica SUN U, pravog imena Sanja Šiljković i nekada vokal grupe Lollobrigida, ponudila je drugi singl ”When Everything Goes Down” kojim pokazuje svoj mogući internacionalni potencijal.

Uvjerljivo, koliko i spot sniman među ruševinama nekad veličanstvenog hotela na otoku Krku s porukom: Kad se sve sruši nije kraj, kraj je kada odustaneš i zaboraviš. Preporuka – pratiti rad ove autorice.

2 razmišljanja na “Singl barometar: plus-nula-minus (week 14)

Komentari su zatvoreni.