Muzika jednog vremena, FTV

Muzika jednog vremena – grandiozni serijal FTV o sarajevskoj pop-rock školi

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Bez prethodnih velikih najava, Federalna Televizija počela je emitirati serijal od čak 30 epizoda u kojima autor Zlatan Izetbegović uranja u ‘tajne’ fenomena sarajevske pop-rock škole, što je televizijski poduhvat bez premca u bh. medijskom prostoru.

Zamisao o serijalu ”Muzika jednog vremena” uobličena je prije više od dvije godine iz namjere da se, zapravo, snimi jedan dokumentarac.

Nakon što je krajem 2016. preminuo Esad Arnautalić, maestro kojeg su nazivali ocem bosanskohercegovačke pop muzike, potreba da televizija o njegovom djelu snimi doumentarni film bila je više nego jasna. Ovaj legendarni kompozitor, aranžer i producent je 1962. pokrenuo Muzičku produkciju Radio Sarajeva i Orkestar RTV Sarajevo, te pet godine kasnije znameniti festival Vaš šlager sezone, imajući na umu da će time presudno potaknuti bh. autore i omogućiti im jednake prilike kakve su imali njihove kolege u Hrvatskoj i Srbiji.

Popularni Eso je, uz to, kao producent imao neprocjenjivu ulogu u radu ranih Indexa čiji je vrhunac bila produkcija ”Plime”, kasnije je veliki dio kreativne energije posvetio muzici za djecu, osnivajući festival ”Mali šlager” (a u autorskom opusu potpisujuću slavnu pjesmu “Djeca su vojska najjača” na stihove sarajevskog pjesnika Velimira Miloševića).

Krajem 1980-ih, kao dirigent i producent, započeo je interesantan projekt ”Muzika raspoloženja”, u kojem je orkestar RTV Sarajevo u maniru šlagera svirao poznate operne arije, tradicionale i domaće pop hitove, te izvodio taj program u sarajevskom Domu mladih, snimiši ga i na tri LP ploče.

Esad Arnautalić

Eto, o tom velikanu je dokumentarni film želio snimiti Zlatan Izetbegović, akademski muzičar, editor i televizijski producent. I vrlo brzo razumio da su Esad Arnautalić i famozni termin ‘sarajevska pop-rock škola’ međusobno isprepleteni, da ih vezuju zajednički korijeni i višedecenijska ostvarenja koja se ne mogu sagledati bez šire slike međusobnih refleksa iz cijele tadašnje države, pa čak i iz svijeta.

Tako je nastala ”Muzika jednog vremena”, serijal koji govori o muzici i vremenu u kojem je nastajala, a dodirivala se sa svim drugim fenomenima, od mode do filma, od mentaliteta do stila življenja.

Zlatan Izetbegović je za tu priču napisao skriptu od 1300 stranica, pa sa malenom televizijskom ekipom u nepune dvije godine snimio preko 180 sagovornika – najznačajnijih muzičara, interpretatora, muzičkih producenata, kompozitora, tekstopisaca i aranžera, rock kritičara te publicista iz Sarajeva i iz susjednih država.

Serijal se počeo emitirati u programu FTV-a 24. 10. 2019. i u večernjem terminu četvrtkom do ljeta 2020. će biti prikazano 30 četrdesetominutnih epizoda.

Od uvodne priče o prvim godinama poslije Drugog svjetskog rata i vremena kada se stvaraju prvi ansambli, te opservacija o utjecaju zapadne kulture na muziku ovog podneblja i reakciji tadašnje vlasti na pojavu domaćeg jazza, pa do zbivanja na sarajevskog sceni u novom mileniju, do 2016. godine, ”Muzika jednog vremena” nije samo neprocjenjivo dokumentirano svjedočenje. Serijal je u isto vrijeme i estatska prosudba, i romantični vremeplov uz pjesme utkane u kolektivne emocije, i zbirka vrlo osobnih priča nebrojenih muzičkih junaka nekoliko generacija iz vremena koje je zauvijek nestalo, a treba ga pamtiti.

Ono što smo vidjeli u prve dvije epizode (u kojima govore Ognjen Tvrtković, Siniša Škarica, Peco Petej, Petar Janjatović, Goran Bregović, Fadil Redžić, Vlatko Stefanovski, Nikša Bratoš, Saša Lošić, Milić Vukašinović, Nuno Arnautalić, Zele Lipovača i drugi) potvrđuje da smo od jednog od tri javna TV emitera u BiH napokon dobili relevantan, vrlo impresivan odgovor na sve dosadašnje prigovore – da se ne bave adekvatno muzičkim pop-rock naslijeđem i, zapravo, da nemaju nikakav stalni autorski muzički sadržaj koji bi pratio scenu i davao joj krila.

Prva polovina prigovora, eto, više ne stoji. Druga – valjda ćemo i tu promjenu doživjeti.

Na ovom linku možete pogledati prve dvije emitirane epizode.

Fotogalerija: sa snimanja serijala ”Muzika jednog vremena”