Paul-Simon

Trenutak za vječnost: Paul Simon odsvirao zadnji koncert u karijeri

Muzika - svijet Show Time

Na scenu je kročio prije 60 (!) godina i uz njegovu muziku su odrastale mnoge generacije. Zbog toga je njegov formalni oproštajni koncert, 22. 9. 2018., veliki trenutak za pop kulturu.

Jedan od velikana muzičke scene, Paul Simon, održao je zadnji koncert na oproštajnoj turneji ”Homeward Bound: The Farewell Tour” u svom rodnom Queensu u New Yorku, skoro u susjedstvu gdje je odrastao.

Čini mi se da je sudbonosno da svoj zadnji koncert ove turneje održim ovdje u Flushing Meadowsu Corona Parku, prenosi New Musical Express Simonove riječi.

Vozio sam se na svom biciklu od kuće do parka za 20 minuta kada sam bio klinac… Hvala vam za vožnju, divno mi je bilo, rekao je legendarni muzičar i suvišno je napominjati da je njegov zvanično zadnji koncert bio ispunjen ogromnim emocijama (makar je dodao da će tu i tamo imati poneku manju svirku).

Od razdoblja grupe Tom & Jerry (1957.-1964.), preko slavnog dueta Simon & Garfunkel (do 1970.) do solo karijere, Paul nam je kao autor i izvođač ostavio brojne klasike u naslijeđe, “The Sound of Silence”, “Mrs. Robinson”, “Bridge over Troubled Water”, ”The Boxer”, ”Cecilia”, ”America”, “I Am a Rock”, ”Homeward Bound”, “Kodachrome”, “50 Ways to Leave Your Lover”, “You Can Call Me Al”, ”Graceland”… i mnogim generacijama obilježio muzičko odrastanje.

Oproštajni koncert otvorio s pjesmom ”America”, a zatvorio s onom koja mu je vjerovatno najviše obilježila karijeru, ”The Sound of Silence”.

I otišao iz velikog show cirkusa…

1 razmišljanje na “Trenutak za vječnost: Paul Simon odsvirao zadnji koncert u karijeri

  1. Poslednji Paulov koncert i konačno novi album Edie Brickell & New Bohemians, maltene u isto vreme.

Komentari su zatvoreni.