Balasevic, Zadar

Od Zadra i Čakovca do Tuzle… crta li Đole svoj muzički atlas?

Brbljaonica Muzika - regija Show Time

Balašević već 13 godina nije objavio novi album, a u prethodnih 25 potpisao ih je 14, u prosjeku svake druge godine novi. U zadnje vrijeme, odjednom, inspiraciju mu ”izvlači” publika.

U svom najplodnijem razdoblju, u 1980-ima, Balašević je ostvario pola svog ukupnog diskografskog opusa i neke od najslavnijih pjesama, Svirajte mi jesen stiže dunjo moja, Crni labud, Noć kada sam preplivao Dunav, Ne lomite mi bagrenje, D-mol, Ćaletova pesma, a i u nesretnim devedesetim imao je dovoljno inspiracije za Sevdalinku, Devedesete ili Namćor.

Poslije 2004. i albuma ”Rani mraz” više ništa nije objavljivao.

Novo vrijeme i neke sasvim drugačije inspiracije njega očigledo nisu motivirale.

Sve do ovih mjeseci, kada je, poslije koncerta u Zadru, fanovima iz tog grada obećao svoju poetsko-muzičku posvetu i ubrzo objavio novu pjesmu ”Stih iznad svih”.

Odmah poslije najave da će 10. 6. prirediti koncert u Čakovcu, na Balaševićevom fb profilu (na kojem je netipično postao vrlo aktivan) pojavile su se poruke ”Njima si napravio, moraš i nama napraviti” i, eto, danas je Đole objavio pjesmu ”Unikatna”, posvećenu ovom gradu.

Nije prošlo ni nekoliko minuta, u komentarima se pojavila poruka ”Bravo… sad čekamo pjesmu o Tuzli”.

Prvi koncert poslije Čakovca, ”Tajni gaz”, sa novom scenografijom i video projekcijama koje prate repertoar, na rasporedu je u tuzlanskoj dvorani ”Mejdan”, 30. 6., i publika je Đoletu bacila novu rukavicu. Bolji poriv i inspiraciju nije mogao ni zamisliti.

Nekima će ova priča zvučati patetično. Druge insinuacije (a njih je autor već imao dovoljno) nećemo spominjati. Moramo, međutim, sljedeće: kad god se u svijetu dogodi neki povratak, bilo kojeg muzičara u poznim godinama i poslije jednako duge autorske ‘suše’, obično to dočekujemo kao veliki come-back i potvrdu da je ‘majstor ipak majstor’. Pa, priznajmo to, onda, i domaćem majstoru. Bez obzira na osobne muzičke sklonosti.