dubioza - bosnian beast

Sretan rođendan, Dubioza kolektiv! (video)

Muzika BiH Show Time

Današnji dan, 31. mart, neformalni je rođendan Dubioze kolektiv, a oni su, umjesto proslavljanja svog početka, slavili BH košarkaša u NBA ligi, Jusufa Nurkića, i snimili mu svoju muzičku posvetu.

 
Otkako su rođeni kao Gluho doba, daleke 1993., pa bili jedan od muzičkih fenomena u ratom paljenoj BiH, trebalo im je devet godina da dođu do pravog i ozbiljnog početka kao Dubioza kolektiv, što se dogodilo 31. 3. 2004. izlaskom debitantskog albuma.

Nakon što se okosnica zeničkog Gluhog doba – Almir Hasanbegović, Adisa Zvekić, Adis Zvekić i Alan Hajduk – spojili sa nekadašnjim članovima sarajevske grupe Ornamenti, Vedranom Mujagićem (bas gitara) i Branom Jakubovićem (lupovi, udaraljke, gramofoni, klavijature, gitara) i postali Dubioza kolektiv, njihov startni trenutak predstavlja izlazak debitantskog istoimenog albuma, kojeg je 31. marta 2004. objavio sarajevski izdavač Gramofon.

Bosnian Rastafaria”, ”Be Highirly”, ”Bring The System Down”… prvi su naslovi koji su pokazali šta možemo očekivati od nove ekipe, bez obzira što je ‘proizvodnja’ tog materijala bila skromna (kako su naveli, snimao ga je Brano Jakubović, u periodu juli – oktobar 2003, u svojoj spavaćoj sobi u Sarajevu i dodatno snimanje obavljeno je u Almirovoj spavaćoj sobi u Zenici).

Po mnogima, Dubioza kolektiv je danas najjače muzičko ime regiona u internacionalnim okvirima, a uz ovaj naš podsjetnik na njihov početak, oni sami upravo ovih dana pokazuju da im slava nije udarila u glavu i da su tim više vrijedni respekta.

Kao što je većini poznato, BH košarkaš u NBA ligi, Jusuf Nurkić, nedavno je oduševio ovdašnji javnost puštanjem Dubiozine pjesme ‘U.S.A.” za svoj izlazak na teren, a bend mu je uzvratio i njemu snimio svoju muzičku posvetu ”Bosnian Beast”.