Zlatni globus 2020: prilično očekivan izbor najboljih ostvarenja u prošloj godini

Film & Foto & TV Show Time

Sinoć je u Los Angelesu održana 77. dodjela Golden Globe Awards i najveći slavodobitnici su comedy-drama “Bilo jednom u Hollywoodu” i epska ratna priča “1917”.

U kategoriji najbolje drame, film reditelja Sama Mendesa “1917” pobijedio je favorite “The Irishman” i “Marriage Story”, dok je Tarantinov “Bilo jednom u Hollywoodu” osvojio nagradu za najbolju komediju, kao i još dva velika trofeja – Zlatni globus za najbolji scenario koji je napisao Quentin Tarantino i Zlatni globus najboljem sporednom glumcu Bradu Pittu.

Najboljom glumicom u kategoriji drame proglašena je Renee Zellweger koja igra naslovnu ulogu u biografskom filmu o kultnoj američkoj glumici i pjevačici Judy Garland (heroina klasika The Wizard of Oz iz 1939.), dok je Joaquinu Phoenixu pripala nagrada u kategoriji najboljeg glumca za ulogu Jokera u istoimenom filmu reditelja Todda Phillipsa.

Najboljom sporednom glumicom proglašena je Laura Dern za ulogu u filmu “Bračne priče” (Marriage Story), dok je najboljim rediteljem proglašen Sam Mendes, autor epske ratne drame ”1917”.

Među ostalim nagradama izdvajaju se Zlatni globusi za ”Černobil“ (najbolja televizijska kratka serija) i “Naslijeđe” (najbolja televizijska dramska serija) dok je najboljim glumcem u dramskoj seriji proglašen Brian Cox, a glumicom Olivia Coleman.

Nagradu za najbolji film na stranom jeziku dobio je južnokorejski “Parazit” (Bong Joon-ho), a pjesma “(I’m Gonna) Love Me Again” iz biografskog muzičkog filma ”Rocketman” o Eltonu Johnu proglašena je najboljim originalnim songom.

Napokon, nagrada za životno djelo pripala je Tomu Hanksu za ogromna dostignuća u filmskom svijetu.