Amus zvanično član Svjetske konfederacije autorskih društava

Muzika BiH Show Time

Danas je na Godišnjoj skupštini CISAC-a, koja se održava u Lisabonu i kojom predsjeda Jean-Michael Jarre, Asocijacija muzičkih stvaralaca BiH primljena u redovno članstvo ove organizacije.

CISAC (Confederation of Societies of Authors and Composers) je vodeća svjetska mreža autorskih društava i kolektivni glas za više od 4 miliona kreatora diljem planeta.

Godišnja konferencija organizacije kojom predsjedava slavni francuski muzičar Jean-Michel Jarre u Lisabonu kao glavnu temu ima poziv svim vladama da međunarodno ozakone pravičnu naknadu za autore muzike, scenariste, režisere i vizualne umjetnike.

”Globalizacija je dovela do rasta tehnoloških divova, koji imaju ogromnu moć da jeftino dobiju sve kreativne sadržaje. CISAC sugerira vladama donošenje propisa koji će omogućiti fer naknadu za kreativne radove njihovim stvaraocima, a ne ne digitalnim platformama, koje koriste rupe u zakonu kako bi novac najveći dio novca zadržali za sebe, – riječi su Jean-Michela Jarrea.

Na lisabonskoj konferenciji sudjeluje više od 200 vodeći stvaralaca i aktivista iz cijelog svijeta, a među njima je delegacija bosanskohercegovačkog AMUS-a, koju čine predsjednik Skupštine AMUS-a, Edin Dervišhalidović, i generalna direktorice Stručne službe AMUS-a, Lejla Trnčić.

Osim sudjelovanja u vrlo bitnim aktivnostima CISAC-a, za njih je sudjelovanje na konferenciji posebno bilo važno i zbog prijema AMUS-a u punopravno članstvo svjetske organizacije.

U obrazloženju ovakve odluke navedeno je kako je AMUS u posljednje vrijeme učinio krupne korake u svom razvoju i tako postao moderna kolektivna organizacija koja veoma uspješno na teritoriji BiH ostvaruje prava autora muzičkih djela. To dokazuju i brojni recipročni ugovori sa sestrinskim organizacijama širom svijeta, što je, posebno u prošloj i ovoj godini, ojačalo položaj AMUS-a na međunarodnom planu, te dovelo do toga da status pridruženog člana bude unaprijeđen u redovno članstvo.

“U proteklih godinu dana pred AMUS-om su bili brojni uslovi i zadaci postavljeni od strane CISAC-a. AMUS je te zadatke uspješno ispunio, što je i rezultiralo današnjim prijemom u redovno članstvo, koji je od ogromnog značaja za AMUS kao i sve njegove članove”, navode iz AMUS-a.