Vizelj

Nova generacija srpskog rocka: Dingospo Dali, Vizelj, Voodoo

Muzika - regija Show Time

Beogradski alternativni bend Dingospo Dali ima novi spot sa albuma prvijenca, Vizelj su exsperimental alternativci sa već trećim diskografskim izdanjem, a niški grunge rock Voodoo diskografski tek debitiraju.

Pjesma “Drugi svet“, po kojoj je nazvan nedavno objavljeni album “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” grupe Dingospo Dali, neka je vrsta dešifriranja njihovog prvijenca.

“Ideja spota je da pokaže našu nepretencioznost, ali je u isto vreme i artistički, jer među mnoštvom kadrova nalazi se i dosta simbolike i skrivenih poruka povezanih sa tekstom koje će publika otkrivati”, riječi su pjevačice Sandre Grubić.

Dingospo Dali - foto Jakov Simovic
Dingospo Dali – foto Jakov Simovic

Dingospo Dali prvijenac “Sve dok mislim da je ovo drugi svet” objavio je za promotersku kuću Long Play, 30. 11. 2017. i vođen raznim uticajima bendova uglavnom mračnijeg zvuka, predstavio se s 12 pjesama, a kao spotovi pojavili su se “Sa krova”, “Ona”, “Ne pitaj se” i “Pelin”.

Postavu koja je snimila album čine pjevačica Sandra Grubić, bubnjar Nikola Vidojević, basista Nemanja Bulatović, te gitaristi Nikola Mišić i Miloš Kasalović, a potonjeg je odnedavno u bendu zamijenio Marko Mićanović.

Na izmaku prošlog mjeseca beogradski sastav Vizelj (na naslovnoj fotografiji autora Miloša Cvetkovića) na svom YouTube kanalu i Bandcamp stranici objelodanio je treće diskografsko, a drugo EP izdanje pod nazivom “EP#2 – Superspektakl“, koji sadrži četiri pjesme – ”Nepravda”, ”Dosada”, ”Scena” i ”Pustinja”.

Pjesme su snimljene još prije godinu dana u studiju “Šamarčina” u Vrbasu, kod Roberta Telčera, ali se izdanje tek sada pojavilo pod etiketom izdavačke kuće Odličan Hrčak.

Vizelj su Veljko Milinković (gitara/vokal), Alexa Nedić (bas/vokal) i Andrej Mladenović (bubnjevi), a oznaka ‘eksperimentalni’ u njihovom gitarističkom alter-rock zvuku može se objasniti kao reminiscencija na sirovu energiju ranih beogradskih novovalaca spojenu sa nepridržavanjem standarda i normi u stilu ljubljanskog Buldožera.

Naravno, bez ikakve kopije, jer Vizelj zvuči ovovremeno, izrastao na svim današnjim ‘nepravdama’, ‘dosadama’ i duhovnim ‘pustinjama’.

Voodoo je mladi grunge/rock sastav iz Niša i izdali su prvi EP “Subject Zero“, preko online platforme nezavisne muzičke etikete Tribal Rajber Label.

Izdanje sadrži tri numere, “Escape“, “That Old Familiar Feeling” i “Disease“, i snimljene su u niškom Fat Cat studiju.

Nastali su prije nepune tri godine, a sastav čine Nikola Ćirić i Lazar Miladinović na vokalima i gitarama, Veljko Grujić na basu, Lazar Krmpot na bubnjevima i Petar Milisavljević na ritam gitari.

Na nastupima još sviraju covere svojih uzora (Nirvana, Rage Against The Machine, Pearl Jam, Alice In Chains) i još im dosta kilometraže i više autorskog rada treba da potvrde da u svojoj mladalačkoj ambiciji imaju i ozbiljan potencijal.