Svjetski rock velikani u 10 godina u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – nekome zvijezde, nekome trnje

Brbljaonica Koncerti Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Na izmaku druge milenijske decenije, naše kolege iz redakcije Muzika.hr izabrale su 20 naj koncerata svjetskih rock zvijezda u zadnjih 10 godina u Hrvatskoj, naš beogradski dopisnik Ivan Makragić priredio je popis najatraktivnijih gostovanja u Srbiji, pa smo na tom tragu i mi uradili BH inventuru.

U konkurenciji blizu 200 atraktivnih gostovanja u Hrvatskoj, redakcija Muzika.hr je izbor najboljih ograničila na dvadeset koncerata, koji dovoljno slikovito kazuju o ponudi kakvu ima publika u ovoj zemlji, ne samo u Zagrebu (koji jeste glavna destinacija), nego i na morskoj obali.

Naš beogradski dopisnik Ivan Makragić je iz zadnjih 10-12 godina izdvojio 58 posebno atraktivnih imena koja je uživo vidjela publika u Srbiji, među kojima su Peter Gabriel, Rihanna, Alicia Keys, Massive Attack, Elton John, Joe Cocker, Simply Red, Chris Rea, Bryan Adams, Uriah Heep, Santana, Bily Idol, Beyonce, 50 Cent, Duran Duran, Robbie Williams, Iggie Pop i brojni drugi, a na neki način je antologijski događaj bio i promašeni nastup Amy Winehouse, samo zbog toga što je britanska slavna pjevačica 18. 6. 2011. u Beogradu održala svoj posljednji koncert u životu.

Mi smo i iz te bogate ponude izdvojili 20 posebno velikih, a ovo su obje tabele:

Bosna i Hercegovina?

Ako je i bilo onih koji su se ponadali da će U2, koncertom na sarajevskom Koševu 1997. godine, trasirati put drugim svjetskim rock i ostalim muzičkim velikanima da pohrle prema zemlji posebno napaćenoj u ratnim devedesetim, vrijeme je pokazalo da su očekivanja bila naivna. Simbolika koju je nosio U2 ubrzo je zaboravljena, show biz zanima samo novac, a ovdje ga nema.

Ruku na srce, ni u ”zlatnim” osamdesetim Sarajevo nije bilo baš važna destinacija velikim rock bendovima koji su svirali u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu (The Rolling Stones, Jethro Tull, Iron Maiden, Dire Straits, Paul McCartney i brojni drugi), pa je popis gostovanja iz tog vremena dosta skroman – Ian Gillan, Wishbone Ash, Peter Green 1983; Alvin Lee 1983., Elton John 1984 (pred mizernih nešto više od 1000 ljudi u Zetri), Rory Gallagher 1985., Saxon, Uriah Heep i Sonic Youth u 80-im, Mötorhead i Scorpions 1990.

U poratnim godinama, nakon spektakla U2 (koji je kategorija izvan svih kriterija), događali su se pokušaji – koji su propadali.

Tako je znameniti The Stooges, s originalnim članovima – Iggy Pop, Ron Asheton, Scott Asheton – poslije Exita (2005.), zagrebačkog IN Musica (2007.) i beogradskog pisvkog festivala (2008.), pokušao u septembru 2008. zasvirati i u Sarajevu, ali je koncert otkazan zbog slabe prodaje ulaznica. Iz istog razloga otkazan je i koncert legendarnog njemačkog benda Scooter koji je trebao biti 17. maja 2013. u Zetri.

Tabelu sa popisom velikih koncerata koji jesu održani nismo mogli ispuniti ni sa brojkom od 20, koliko ih je u izborima najboljih u Hrvatskoj i Srbiji.

Ako ikakvu nadu može dati – uočljiv je podatak da su u BH tabeli samo u ovoj godini upisana čak tri koncerta (ni jedan u Sarajevu), a prethodio im je spektakl svjetskih razmjera: 3D koncert Kraftwerka u Skenderiji, 25. 2. 2018.

Lijepo bi bilo tvrditi da se počinje hvatati makar i lagani priključak sa susjedima, ali je realnije da su oni tek epizodice. Svjetske rock zvijezde (zapravo njihov menadžment) ne zaobilaze BiH ni iz jednog drugog razloga osim zbog činjenice – ovdje nema dovoljno publike koja može platiti kartu od 40, 50 ili više KM za jedan koncert.