Amir Bjelanovic Tula

Umro Amir Bjelanović Tula, originalni gitarista grupe Merlin

In memoriam Muzika BiH Show Time

Amir Bjelanović Tula, jedan od najpoznatijih sarajevskih pop-rock gitarista i autora preminuo je jutros u 57. godini.

Muzičar se duže vrijeme borio s rakom želuca i jednjaka, a početkom godine bio je i operiran. Iako se dobro oporavljao nakon zahvata, čak se opet počeo muzički aktivirati, nažalost ipak je izgubio bitku s teškom bolešću.

Tula je radio s mnogim istaknutim sarajevskim muzičkim imenima, a publici je bio najpoznatiji kao član originalne postave grupe Merlin, s kojom je snimio svih pet albuma, ”Kokuzna vremena” (1985), ”Teško meni sa tobom, a još teže bez tebe” (1986), ”Merlin” (1987), ”Nešto lijepo treba da se desi” (1989) i ”Peta strana svijeta” (1990).

Kao član Muha benda, 1995. je objavio jedan od prvih poratnih sarajevskih rock albuma pod nazivom ”Najgori hitovi”, kao instrumentalista i jedan od aranžera sudjelovao je u snimanju albuma Zlatana Fazlića Fazle ”Ode Mujo u mornare” (1997.), a solistički instrumentalni album ”Pancirna duša” snimio je 1999. godine s  Damirom Arslanagićem (klavijature, ex Gino banana), Nedimom Babovićem (gitara, Bombaj štampa) i Igorom Čamom (klavijature, ex Sikter).