Karusel, naslovna

Karusel 2017 počinje s programom ”Veče o Indexima”

Muzika - regija Show Time

Festival ambijentalne i etno muzike u Čačku nije regionalno razvikani događaj, ali baš kao takav, neopterećen komercijalnim feedbackom pod svaku cijenu, može činiti iskorake i nuditi novu dimenziju popa, rocka, jazza, bluesa, electronice i etno zvuka sa brojnim ‘karuselovskim ukrasima’.

Standardna priča (i nije karakteristična samo za nas): dovoljan je tek jedan entuzijast, neki takve zovu fanaticima, koji je spreman na skoro nemoguću avanturu da u vrijeme divlje komercijalizacije muzike kreira potpuno drugačiji festivalski program i koji će izdržati sva iskušenja koja donosi takav donkihotovski stav.

Karusel 2013
Karusel 2013

Ima takvih još po regionu, a u Čačku on se zove Dušan Darijević (naslovni foto). Samo su njemu poznate sve muke kroz koje je prolazio prvih godina nakon što je zamislio Karusel u nevelikom gradu, bez infrastrukture i finansijskih potencijala kakve imaju metropole, sa novom generacijom publike koju je tek trebalo navikavati na ‘drugo’ u muzici i kulturi. Poslije osam godina valjda se može reći da se Čačak sada prepoznaje i po Karuselu.

Ovogodišnje deveto izdanje festivala simbolično će biti otvoreno 15. 7. uvodnim programom ”Veče o Indexima”, kolažem u intimnoj atmosferi kluba Montana, u kojem će publika vidjeti neke video dokumente o legendarnoj sarajevskoj grupi, slušati interpretacije probranih pjesama u akustičarskoj izvedbi Harisa Abdagića (Balkaneros) i družiti se s autorom knjige ”Indexi – U inat godinama”, Josipom Dujmovićem.

Karusel 2016
Karusel 2016

Zvanični festivalski program počinje 17. 7., u dvorištu Galerije ”Nadežda Petrović”, kada nastupaju beogradski sastavi VisAntica i Sonikete, te mađarski Meszecsinka i već ta prva noć Karusela otkriva njegovu posebnost – publika će čuti zvuk srednjovjekovnih instrumenata i muziku stare Evrope, Balkana i Srbije, flamenco u duhu Barcelone i ‘karuselovski zvuk’, spoj tradicionalnog mađarskog pjevanja i psihodelične muzike.

I tako skoro mjesec dana – akustičarski i programi na struju za koje biste prije očekivali da se događaju u nekoj višestoljetnoj svjetskoj metropoli kulture. U ovom slučaju muzičke bisere Karusel dovodi pred svoju publiku, a oni stižu iz raznih krajeva Srbije, zemalja regiona i po prvi puta iz Njemačke i Mađarske.

Među njima su i globalno manje poznati izvođači i neka etablirana imena (Vasil Hadžimanov, Marko Đorđević kao jedan od najpriznatijih bubnjara u svijetu, Dr Project Point Blank Blues Band, perkusionista Aleksandar Alempijević), a sve ih povezuje ‘užitak u muzičkim istraživanjima’.

Svaki od njih možete otkrivati na zvaničnoj stranici Karusela, a za tonsku ilustraciju izabrali smo spot mlade grupe Vakuum iz Kragujevca, koja će se na festivalu predstaviti 10. 8. u Montani.

Fotografije: Foto atelje Film, Čačak