Silente, spot

Dva zanimljiva i vruća come-backa: Silente & Lado Electro

Muzika - regija Show Time

Dubrovački Silente prethodnih nekoliko godina smatran je novim biserom rock scene u Hrvatskoj dok se iznenada nije ugasio, pa njegov, jednako iznenadni povratak, slave brojni mediji. Zanimljivi povratnik na diskografsku scenu je i zagrebački Lado Electro.

Nekada davno samo trubadurski, Dubrovnik je povremeno počeo stvarati i rock potencijale (davnašnja Crna udovica, Atlantida, Gruhak), a kada se 2013. pojavio prvijenac grupe Silente ”Lovac na čudesa” sa brojem ”Terca na tišinu”, koji je postao njihov zaštitni znak, svi su se složili da grad najudaljeniji od metropole napokon ima veliki adut. I formalno je to potvrđeno nagradom Porin za najboljeg novog izvođača.

Odjednom, godinu poslije drugog albuma ”Neće rijeka zrakom teći”, Silente tiho, bez objašnjenja, ode u potpunu tišinu.

Na jednak način ovih dana su se vratili kratkom objavom na svojoj Facebook stranici: Imamo novu pjesmu i novi video – ”Falange”.

Muziku i tekst potpisuju braća Sanin (bas) i Tibor Karamehmedović (vokal, gitara), a označeno je samo da je pjesma snimljena u zagrebačkom Morris studiju – i ni jedna dodatna informacija. No, već to je bilo dovoljno da većina muzičkih medija u Hrvatskoj pozdravi povratak grupe Silente, koju je ranije mogla uživo upoznati i publika u Sarajevu i Mostaru.

Ipak, slijedi i post scriptum, opet putem Facebook stranice, objavljen danas:

Ovo nije povratak i taj izraz “comeback” nam samo smeta. Mi nikad nismo nestali. Dogodilo se što se moralo dogoditi i nitko zbog te situacije nije izgubio više od nas. Bez toga, ovaj album koji smo vam spremili nikad ne bi nastao, a nedovršene bi nas pjesme pojele iznutra.

Onima kojima smo nedostajali, hvala vam što ste i dalje tu. Jesmo li sada bolji, kakve ovaj bend zaslužuje? Ne čini nam se baš. Ali nije sve ko što se čini.

“Ništa me ne zanima, pjesme su mi jedina briga. Život je kratak, ja sam običan pjevač iz Dubrovnika, a Silente je samo bend svojih pjesama. Jedno danas nosi dva sutra i ništa me ne zanima, pjesme su mi jedina briga. Hvala mojoj familiji, prijateljima, hvala Silenteu i hvala vama. Silente slušajte što glasnije. Samo pravo! Tibor.”

Znameniti zagrebački folklorni Ansambl Lado i dvojac HR Electro (Boris Harfman Hari i Hrvoje Crnić Boxer) prije čak 15 godina su objavili prvi zajednički album ”Lado Electro”, koji je tada bio hit izdanje što se našlo u vrhu najboljih i najprodavanijih albuma u Hrvatskoj.

Spoj muzičke tradicije sa elektronskim stilom, folklor i dva DJ-a, u 14 maštovito aranžiranih brojeva, činili su muzičku senzaciju. Većina materijala bila je instrumentalna, a vokalna ”1pura2pandura” izdvojila se, očekivano, kao veliki hit.

Singlom ”Ljeljo”, Lado i HR Electro najavljuju novi album, dvostruki CD ”Lado Electro 2.0. Memorabilum”, na kojem su u novih 26 brojeva opet upleli elektroniku i folk tradiciju.

Izdanje sa više vokalnih tema, od kojih su neke dio Ladovog repertoara, a druge su napjevi s kojima se pjevači ranije nisu susretali ali su ih otpjevali na svoj prepoznatljivi Lado način, u izdanju Aquarius Recordsa pojavljuje se 20. 2.

Iznenađenja više nema, samim tim ni senzacije, ali će zanimljivo biti hoće li u vrijeme još dominantnijih electro trendova, novi album pobuditi jednaku pažnju publike.