Fats Domino

Preminuo pionir rock and rolla Fats Domino

In memoriam Muzika - svijet Show Time

U svom domu u Harveyju, Louisiana, u 90. godini života 24. 10., preminuo je slavni pijanista i pjevač Fats Domino, autor koji je u ranim 1950-im bio među onima koji su definirali rock and roll i boogie woogie.

Domino je privukao nacionalnu pozornost svojim prvim snimkom “The Fat Man“, 1949. godine, ranim rock and roll brojem koji je uključivao rolling-piano njegov vokalizirani “wah-wah”.

Od prvog albuma ”Rock and Rollin’ with Fats Domino” iz 1955. do kraja diskografske karijere uknjižio je pedesetak albuma, a 35 njegovih izdanja boravilo je na Top 40 listu.

Proslavile su ga pjesme poput spomenute ”The Fat Man”, te ”Blueberry Hill”, ”Ain’t That a Shame”, ”Blue Monday” i ”Hello, Josephine”, ”I’m in Love Again” i ‘Blue Monday’.

Fats & The Beatles
Fats Domino i njegovi fanovi, The Beatles

Među prvima je uključen u Rock and Roll Hall of Fame (1986.), godinu nakon je primio Grammy za životno djelo, uvršten je i u Rhythm and Blues Hall of Fame, a magazin Rolling Stone ga je proglasio 25. najvećim muzičkim umjetnikom svih vremena.

Njegove pjesme obrađivali su brojni slavni izvođači, a posebnu počast iskazale su mu svjetske zvijezde koje su 2007. sudjelovale na albumu ”Goin’ Home: A Tribute to Fats Domino”. Među njima su bili Paul McCartney, Robert Plant, Elton John, Neil Young, Norah Jones, Willie Nelson, Tom Petty & The Heartbreakers i drugi.