šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 1 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

zagrebacki odrezak

Nedjelja: Zagrebački odresci & desert ‘zlatne šnite’

Sastojci: 600 gr. telećih odrezaka, 1 kašika vegete, 100 gr. šunke, 150 gr. sira, ulje za pečenje.

Za pohovanje: 80 gr. pšeničnog oštrog brašna, 3 jajeta, 100 gr. prezle.

Prilog: 220 gr. riže, 40 gr. maslaca, 150 gr. luka, 200 gr. graška, 1 kašika vegete, crni biber.

Priprema:
Narezane odreske istucite batom za meso i pospite Vegetom. Na polovicu svakog odreska stavite ploške šunke i sira. Odreske preklopite, a krajeve pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljene odreske uvaljajte u brašno, razmućena jaja i prezlu. Odreske pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta. Za prilog, rižu skuhajte, ali ne do kraja i ocijedite. Na maslacu popecite nasjeckani luk, a zatim pirjajte podlijevajući vodom dok luk ne omekša. Dodajte grašak, pola količine Vegete i oko 100 ml tople vode. Kuhajte dok grašak ne omekša. Na kraju umiješajte rižu, pospite preostalom Vegetom i dodajte još 100 ml tople vode. Promiješajte i kuhajte još 5 minuta.

zlatine snite

Zlatine šnite

Sastojci: Za tijesto: 6 bjelanjaca, 180 gr. šećera, 180 gr. mljevenih oraha, 150 gr. maslaca, 90 gr. brašna, limunova korica, rum. Za kremu: 6 žumanjaca, 60 gr. šećera, limunova korica. Za posluživanje: 180 gr. džema po izboru i 50 gr. mljevenih oraha.

Priprema:
Od bjelanjaca istucite čvrst snijeg, dodajte šećer, orahe, naribanu limunovu koricu, malo ruma, rastopljeni maslac i brašno. Smjesu dobro izmiješajte, ulijte u namašćen lim i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta. Za kremu pjenasto izmiješajte žumanca, šećer i malo naribane limunove korice. Time prelijte napola pečeno tijesto, stavite kolač natrag u pećnicu na 150°C i pecite (sušite) još 15 minuta. Kad se kolač ohladi, premažite ga džemom i pospite mljevenim orasima.

Priredila: Diva K.