šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 1 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

špagete na kineski način

Utorak: Špageti na kineski način

Sastojci: 200 gr. tanjih špageta, 200 gr. šampinjona, 2 češnja češnjaka, 100 gr. mrkve, 200 gr. tikvica, 200 gr. poriluka, 100 gr. špinata, 100 ml. ulja, 100 ml. sojinog umaka, 1 kašičica đumbira, 1 kašičica vegete.

Priprema:
Povrće očistite, operite i ocijedite. Poriluk i tikvice narežite na tanke rezance, a šampinjone na listiće. Češnjak nasjeckajte, mrkvu narežite na rezance i blanširajte. Špagete skuhajte (ali ne do kraja) u neposoljenoj vodi, ocijedite ih i ostavite na toplome mjestu. Na zagrijanom ulju u dubokoj tavi ili voku kratko popecite češnjak i mrkvu pa ih istresite na špagete. U istu posudu dodajte malo ulja, popecite poriluk i tikvice pa ih također istresite na špagete. Postupak ponovite sa špinatom i šampinjonima. Na kraju dodajte đumbir, sojin umak i Vegetu, promiješajte pa vratite u posudu ili vok. Prije toga pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješajte i kratko zagrijte.