šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 1 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

junetina s kiselim kupusom

Subota: Supa s knedlama & junetina s kiselim kupusom

Sastojci: 1 supena kašika ulja, 1 vezica zeleni za supu, 1 srednji krompir, 1 supena kašika vegete, svježi peršun – dvije vezice, malo suhih začina: bosiljak, vlasac i peršun.

Knedle: 1 jaje, 6 supenih kašika griza, so.

Priprema:
Pošto se opere i očisti povrće, sve se sitno isjecka. U šerpu gdje će se kuhati supa, staviti 1.supenu kašiku ulja i čašu vode. Uključiti ringlu na najjače, dodati sitno isjeckan crni luk i pustiti da se dinsta.  Čim luk postane staklast, dodati ostalu isjeckanu zelen, suhe začine i kašiku vegete. Sve to malo prodinstati i izmiješati kuhačom. Poslije nekih 5 min. (što je dovolljno da povrće omekša) doliti vode (oko 2l) .Smanjiti ringlu na srednju temperaturu i ostaviti da se kuha jedno 30-ak minuta. Čim je povrće omekšalo skroz, znači da je supa gotova.

Knedle: Umutiti jedno jaje i dodavati kašiku po kašiku griza. Ne smije biti pretvrdo ali ni premeko. Kada dođete do željene gustine, obavezno skloniti šerpu sa šporeta i onda malom kafenom kašičicom knedlu po knedlu spuštati u vrelu supu koja ne smije da ključa. Kada se istroše sve knedlice vratiti šerpu na ringlu i ostaviti da se krčka narednih 10-15 minuta, što je sasvim dovoljno da se knedle lijepo skuhaju i pri tom ne budu tvrde, a ni da se ne raspadnu.

Junetina sa kiselim kupusom

Sastojci: 2 glavice crvenog luka, 500 gr. junetine, 1 kg. kiselog kupusa, malo masnoće za pirjanje.

Priprema: Sitno nasjeckani luk propržite kratko, da postane staklast. Dodajte na kockice narezanu junetinu. Propirjajte do te mjere da se meso lagano propeče. Kada sve lijepo zamiriši, odozgo raspotedite kiseli kupus, koji ste prethodno oprali u hladnoj vodi i dobro ocijedili, po potrebi podlijte sa veoma malo vode i poklopljeno pirjajte još oko sat vremena, uz povremeno miješanje i eventualno dolijevanje malih količina vode. Ako je kupus dovoljno slan, a uglavnom je, nije potrebno dodavati nikakve začine. Poslužiti uz krompir kuhan u ljusci ili uz pire od krompira.