šta kuhati

Šta kuhati: prijedlog za sedmični menu 1.

Coolinarka Metropol

 šnicle

Nedjelja: Šnicle u finom umaku, desert

Šnicle

Sastojci: 700 gr. junećih odrezaka od buta, so, mljeveni biber, 2 kašike maslinovog ulja, 20 gr. maslaca, 100 gr. luka, 100 gr. celera, 2-3 mrkve, 2 češnja češnjaka, 50 ml. bijelog vina, 1 goveđi temeljac za jela Podravka, grančica ružmarina.

Priprema:
Na mješavini maslaca i maslinovog pecite sitno nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak i još pecite dok luk ne postane staklast, a češnjak fino zamiriše. Odreske lagano posolite, popaprite, te ih stavite u tavu sa lukom i češnjakom i pecite sa obje strane. Podlijte sa malo mlake vode i pirjajte dok meso napola ne omekša. Dodajte narezanu mrkvu i celer, ružmarin i temeljac. Podlijte vinom i vodom da pokrijete sadržaj u loncu i nastavite pirjati dok meso ne omekša. Tople odreske poslužite uz kuhane njoke ili krompir, a ako želite kremasti umak, meso izvadite iz posude, a povrće koje ste malo ohladili, usitnite štapnim mikserom.

crnac-bez-jaja

Deset – Crnac bez jaja:

Sastojci: 3 jogurta (3×180 gr.), 300 gr. pšeničnog glatkog brašna, 250 gr. šećera, 120 ml. ulja, 25 gr. kakaa, 2 kašičice sode bikarbone i maslac za premazivanje lima. Za glazuru: 150 gr. maslaca, 150 gr. čokolade za kuhanje, 120 gr. šećera i 120 ml. mlijeka.

Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu miješajte mikserom 2-3 minute. Smjesu izlijte u predhodno namazan lim 20×30 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 20 min. Maslac zakipite, sklonite sa vatre, te umiješajte čokoladu koju ste istrgali na kockice, šećer i mlijeko, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se kolač ohladi, prelijte ga čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.

 
Priredila: Diva K.