šta kuhati

Šta kuhati: prijedlog za sedmični menu 1.

Coolinarka Metropol

Rolnice-Sa-Spinatom

Subota: pileća supa i pileće rolice

Ljetna pileća supa:

Sastojci: 1 l vode, 2 kom. pilećih kocki, 1 jaje, 1 limun, 1 kašičica origana, 1 kašičica suncokretovog ulja, 2 kašike griza, 1 kašičica mrkve.

Priprema:
U jedan litar ključale vode ubacite pileće kocke i dobro promiješajte. Nakon toga ubacite griz i smanjite temperature na 1.5. Zatim dodajte predhodno naribanu mrkvu i kuhajte 10-ak minuta. U međuvremenu u šolji razmutite jaje, limun i malo soli, te mutite dok se masa ne ujednači kao za omlet. Kada supa prestane ključati, iz šolje ulijte razmućeno jaje uz konstantno miješanje. Nakon tri minute dodajte kašičicu origana, promiješajte i supa je gotova.

Pileće punjene rolice:

Sastojci: 3 komada pilećih prsa, 500 grama gljiva, 3 češnja bijelog luka, maslac za prženje i premaz, 3 jajeta, prezla.

Priprema:
Pileća prsa tanko izrezati i istući ih između dvije plastične folije, ravnim dijelom čekića za meso. Zatim ih posoliti, pobiberiti i staviti na stranu. Gljive sitno nasjeckati i propržiti na malo maslaca, te im na kraju dodati sol, biber i češnjak. Ostaviti da se malo ohlade. Uzeti šnicle, te na svaku staviti malo nadjeva od gljiva i zarolati. Nakon toga umakati ih u razmućena jaja, pa zatim u prezlu. Šnicle redati u tepsiju tako, da između svake ima malo prostora. Peći ih na 200 stepeni 20-ak minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Mogu se i prekriti aluminijskom folijom da ne izgore, a na pola pečenja svaku premazati sa malo maslaca. 10 minuta prije nego su gotove, skinuti foliju da porumene. Rolice možete puniti nadjevom po želji.