Status Quo, 1978

Nakon ozljede, umro pjevač i gitarista grupe Status Quo

Muzika - svijet Show Time

Pjevač, gitarista i autor u popularnoj britanskoj boogie/hard rock grupi Status Quo, Rick Parfitt, preminuo je 24. 12. u 68. godini.

– ‘Najglasniji ritam-gitarist na svijetu’ preminuo je, navodi menadžer benda, uslijed infekcije koja se pojavila nakon komplikacija s ozljedom ramena zbog kojih je prije par dana primljen u bolnicu u Španjolskoj.

Parfitt je gitaru svirao od svoje jedanaeste godine, a kada je 1967. upoznao Francisa Rossija, uključio se u njegov bend The Spectres, koja je krajem iste godine promijenila ime u Status Quo i već u januaru ’68. izdala psihodelično orijentiran singl “Pictures of Matchstick Men”, koji je najavio album prjenac i postao prvi hit grupe.

Od tog debija snimili su 28 studijskih albuma, sa kojih je izdvojeno oko 100 singlova, čiji je ukupan boravak na britanskoj top listi bio skoro 4 godine, odnosno nešto više od 200 sedmica – a to je bilo duže nego što su postigli The Beatles. Općenito, grupa Status Quo se smatra jednim od najuspješnijih britanskih bendova svih vremena.

Parfitta su, nažalost, već duže vrijeme mučili ozbiljni zdravstveni problemi: 1997. pretrpio je srčani udar, rak grla je prebolio 2005., a onda su ponovno uslijedili srčani udari 2011., 2014. i dva ove godine nakon kojih se povukao s turneje. A onda umre nakon posljedica ozljede.

Među pjesmama koje autorski potpisuje Rick Parfitt izdvaja se “Whatever You Want“, megahit grupe iz 1979.