FENA Novost: Premijer Novalić u posjeti Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-24 21:02:43

Premijer Novalić u posjeti Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

SARAJEVO, 24. decembra (FENA) – Posjetom Tuzlanskom kantonu Vlada Federacije BiH je ozvaničila novi početak rada koji će se ogledati u interakciji sa nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima, gradovima i općinama.

–  Vlada Federacije je na polovini mandata i napredak u radu je vidljiv. Da bi se nastavilo jačim intenzitetom potrebna je pomoć nižih nivoa vlasti, poslodavaca, sindikata, nevladinog sektora i medija – kazao je premijer Novalić.

Tuzlanski kanton nije bez razloga izabran za prvu posjetu.

–  Ne tako davno na Tuzlanskom kantonu bili su najveći problemi. Danas je jako puno problema iza nas.U saradnji ove dvije vlade riješili smo skoro kompletan tuzlanski blok preduzeća sa poteškoćama. Ostao je još Konjuh, na kome radimo. Ovdje je još konzumirano najviše sredstava za prvo zapošljavanje, od 14 miliona kanton je dobio dva. I u idućoj godini će također moći konzumirati  dio od 30 miliona novih, i moći će konzumirati dio od 26 miliona predviđenih za uvezivanje radnog staža koji ovdje, realno kao problem, postoji  … – izjavio je Novalić.

Na sastanku su analizirani projekti koje je Vlada TK u saradnji sa Federalnom vladom realizirala. To su tri važne firme koje su od početka mandata ove vlade imale značajne poteškoće i koje su u značajnoj mjeri riješene: Rudnik Soli, Gredelj-Revom i Tvornica transportnih uređaja, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Otvorene su i teme vezane za odnos viših i nižih nivoa vlasti, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, te izradu Zakona o ino dugu i zaduživanju.

-To je možda i važniji zakon za kantone nego  Zakon o pripadnosti javnih prihoda, odnosno način na koji se vraća dug. U ovom trenutku kako je to postavljeno solidarno se vraćaju tuđi dugovi od strane nižih nivoa vlasti i mi želimo da kroz izmjene ovog ili donošenja novog zakona dugove vraćaju oni kantoni i državni organi koji su i konzumirali pravo po osnovu zaduženja – kazao je Gutić.

Premijer Gutić je ukazao i na problem sanacije zdravstvenog sistema u FBiH, navodeći postojeći prijedlog zakona, kojim bi Vlada Federacije otpisala dug kantonima koji nisu izmirivali svoje obaveze po osnovu doprinosa. Tim zakonom,  TK koji je redovno izmirivao svoje obaveze, na neki način bi bio kažnjen. Izrazio je i nezadovoljstvo načinom raspodjele grant sredstava, posebno u oblasti poljoprivrede, obrta, kulture i sporta.

–  Ovdje prvenstveno mislimo na raspodjelu grant sredstava sa viših nivoa vlasti. Mi smo kanton koji generira najveći obim poljoprivredne proizvodnje u FBiH, 33 posto. Kada pogledamo visinu sredstava koja ovaj kanton povuče po osnovu poticaja u poljoprivredi,  vidimo da to nije u skladu sa brojem registrovanih poljoprivrednih obrtniika i u skladu sa poljoprivrednom proizvodnjom koja se proizvodi na našem kantonu – izjavio je premijer Gutić.

Premijer Gutić je ukazao i na probleme koji su nastali donošenjem i usvajanjem općeg kolektivnog ugovora i prijedloga kolektivnih granskih ugovora, koji su kako kaže, uveli sindikate u veći obim prava nego što su imali. Kako je premijer  naveo, granskim kolektivnim ugovorom koji je predložen za radnike u zdravstvu,  obaveze kantona bi se povećale za 12 miliona maraka, što bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvenih usluga u tom kantonu.

Premijer Novalić je kazao da će, kako Tuzlanskom tako i drugim kantonima u Federaciji pružiti pomoć u što skorijem rješavanju problema sa kojima se suočavaju.

Posjetio je i Upravu Grada Tuzla. Zbog činjenice, kako je kazao da se ova lokalna zajednica treba više razvijati, spreman je uime Vlade Federacije pružiti podršku za projekte koji će za posljedicu imati jačanje, kako Grada Tuzle tako i Tuzlanskog kantona.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite http://ift.tt/2ipysWA