Vlada Divljan

Završava se s velikom pažnjom iščekivani film o Vladi Divljanu

Film & Foto & TV Show Time

U proljeće ove godine, preciznije 7. maja/svibnja, u zagrebačkoj Tvornici kulture svirali su Ljetno kino, Darko Rundek, Dino Šaran i Srđan Gojković na koncertu u čast Vlade Divljana (ex-Idoli), ”najvećeg gospodina rock’n’rolla”, kako su ga znali zvati. Na tom koncertu započelo je i snimanje dokumentarca ”Nebeska tema” o životu i radu velikana popularne glazbe, koji je nazvan po njegovoj istoimenoj pjesmi.

Po vlastitom scenariju, režiju filma potpisuje Mladen Matičević, autor brojnih zapaženih muzičkih dokumentaraca, koji je na nedavnom zeničkom ”dokuMfestu” dobio nagradu žirija za film o Arsenu Dediću ”Maj zanat”, ocijenjen kao najbolje ostvarenje zajedno sa filmom ”Maske” Brankice Drašković.

Prvobitno je premijera novog Matičevićevog filma bila najavljena za jesen, ali se pokazalo da nije baš jednostavno uraditi složenu produkciju zamišljenu kao hibrid dokumentarnog i igranog filma, u kojem sudjeluje vrlo veliki broj protagonista iz cijelog regiona. Među njima su glumac Svetozar Cvetković, bivši članovi Idola Zdenko Kolar i Srđan Šaper, zatim Darko Rundek, Aleksandar Šandorov, Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga, Max Juričić, Dušan Kojić Koja, Dušan Strajnić, poznati novinari i publicisti Petar Peca Popović i Momčilo Moma Rajin, čuvena fotografkinja Goranka Matić, te Dina, Stevan i Pavle Divljan.

Nebeska tema, Zdenko Kolar
Scena iz filma (basista Idola, Zdenko Kolar)

– Ove jeseni uspješno je završeno snimanje na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču te je 15. 11. započela montaža tog dijela filma. Nadam se da će publici biti zanimljivo da ga gleda bar onoliko koliko je nama bilo uzbudljivo snimati ga, – izjavio je Mladen Matičević.

Kako opisuje autor dokumentarca, ”Nebeska tema” po formi i narativnoj strukturi će biti slična svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban, emotivan te romantičan.

Budući da su specijalno za ovaj film snimljene i izvedbe novih verzija poznatih pjesama Vlade Divljana, sve to ”Nebesku temu” čini jedinstvenim filmsko-muzičkim projektom koji još nije viđen na našim prostorima, pa se njegova premijera – sada najavljena za početak ljeta 2017. godine – svugdje čeka s velikim nestrpljenjem.

Sve informacije o filmu možete pratiti na www.nebeskatema.com.

Mladen Matičević
Scenarista i redatelj Mladen Matičević (foto Nemanja Đorđević)