FENA Novost: Jozić: Novi zakonom o stečaju smanjit ćemo troškove postupaka

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 16:19:05

Jozić: Novi zakonom o stečaju smanjit ćemo troškove postupaka

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je da će novi zakon o stečaju osigurati da blagovremenost stečajnog postupka bude na vrijeme, kao i smanjivanje troškova stečajnog postupka i poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

 – Razmatrajući prednacrt navedenog zakona članovi Vlade FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu složili su se da je glavni cilj donošenja zakona o stečaju – da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka – naveo je Jozić.

U tom cilju formirana je radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevatnih ustanova, koja je konstatovala da u važećem zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane.

To se, dodaje Jozić, odnosi na neblagovremeno pokretanje postupka zbog neodgovornih osoba ovlaštenih za pokretanje stečajnog postupka, kao i zbog nedostatka sredstava stečajnog dužnika i povjerilaca za uplatu predviđenu za ostvarivanje stečajnog postupka.

– Planiramo da se prestečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud, u cilju da se takva nagodba ne bi zloupotrebljavala. Povjerioci će imati pravo da pokrenu smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor  – kazao je Jozić.

Očekuje da do februara bude utvrđen prijedlog novog zakona o stečaju, koji predstavlja jedan od uvjeta koji traži MMF da bi BiH, odnosno Federacija, mogla aplicirati za određena sredstva, te ih povući za funkcioniranje vlasti na razini Federacije.

(FENA) M.L.