Bombarder, bend - 1991

Uskoro reizdanja prvih albuma Bombardera, dragulja predratnog sarajevskog metala

Muzika - regija Show Time

Speed/thrash metal band Bombarder izvorno je formiran u Sarajevu 1986., a poslije hibernacije u ratnim godinama, obnovljen je u Beogradu i jedan je od regionalno najcjenjenijih sastava u metal zajednici.

U prvoj postavi Bombardera bili su Nenad Kovačević (vokali), Maho Šiljdedić (gitara), Zlatko Slatinac (gitara), Senad Ljubunčić (bas) i Senad Marava (bubnjevi).

Tri godine poslije osnutka, snimili su prvi album ”Speed Kill” koji je 1989. objavila minorna izdavačka kuća Panonija koncert u ograničenom tiražu samo na audio kasetama. Drugi album ”Bez milosti” isti izdavač objavio je 1991. i budući da je bio znatno ispoliraniji od prvijenca, pojavio se kao LP, a Bombarder je postao favorit među metal fanovima u tadašnjoj zemlji. Naime, ubrzo poslije izlaska, ovo izdanje je dobilo skoro kultni status unutar klasičnog speed metal žanra.

Rat koji je uslijedio sve je prekinuo. Bombarder je zamrznuo aktivnosti, a dogodilo se i ono najgore – u granatiranju Sarajeva poginuo je njihov gitarista Maho Šiljdedić.

Po završetku rata, pjevač Nenad Kovačević u Beogradu formira novi Bombarder i, kontinuirano radeći sve ove godine, opet je postao jedno od najzapaženijih imena, ne samo u regionu.

Nakon nedavnih ekskluzivnih vinilnih izdanja njihova prva dva albuma, koje je objavila kultna izdavača kuća iz Amerike Nuclear War Now, beogradski Grom Records najavljuje da će u maju i za ovo tržište prirediti ”Speed Kill” i ”Bez milosti”, kao CD izdanja.

Oba izdanja, dokumentarni biseri predratnog metal rocka, najavljuju se u limitiranim tiražima od 450 kopija (sa ručnom numeracijom) kao i 50 die-hard kopija na DVD formatu i sa posebnim poklon dodacima za fanove. U isto vrijeme albumi će biti dostupni i u digitalnom formatu u više od 240 zemalja putem BelieveDigital mreže.

Sve nove informacije i narudžbe dostupni su na stranici www.gromrecords.net.

Naslovna fotografija: Bombarder iz 1991.

Bombarder, nova postava
Bombarder u današnjoj postavi