FENA Novost: Mostarska hit predstava gostuje u Beču i Zagrebu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 16:12:43

Mostarska hit predstava gostuje u Beču i Zagrebu

MOSTAR, 18. studenoga (FENA) – Mostarska hit predstava “Ajmo na fuka” bit će odigrana na sceni Volkstheatera 18. i 19. studenoga u Beču te na sceni Hrvatskog narodnog kazališta 20. studenoga u Zagrebu.

Autor teksta i redatelj predstave je umjetnički savjetnik HNK-a Mostar Dragan Komadina, a u predstavi igraju Robert Pehar i Saša Oručević.

Predstava “Ajmo na fuka” pokazala je još jednom kako se univerzalne vrijednosti najlakše prepoznaju u konkretnim lokalnim likovima i temama, promičući se u istinskog veleposlanika, kako  Hrvatskog narodnog kazališta Mostar (HNK) i Narodnog pozorišta Mostar (NPM), tako i cijelog grada Mostara i ove zemlje, čijoj javnosti vrlo indiskretno poručuje da za dijalog i razumijevanje drugog i drugačijeg uvijek mora biti vremena.“

Predstava  „Ajmo na fuka“ je prvi koprodukcijski  projekt Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta u Mostaru. Riječ je o predstavi koja se prvi put nakon dvadeset godina izravno i otvoreno bavi hrvatsko-bošnjačkim sukobom.

Tema ratnih sukoba u Mostaru privukla je mnoštvo gledatelja koji su u scenama prepoznavali i ratni i poratni život podijeljenog grada. 

Posebno je zanimljivo što se jedna lokalna priča, prepuna slenga s mostarskih ulica, dojmila na sličan način i gledatelja u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju i Trebinju.

Na kraju svake predstave organizira se okrugli stol na kojem uz glumce i redatelja sudjeluje i lokalna publika, čime se otvara dijalog na temu „Je li moguć suživot u podijeljenim sredinama“.

 

 

 

(FENA) I.B.