Maja Milinković

Maja Milinković predstavlja novi album u Fado Muzeju!

Muzika BiH Show Time

Domete sarajevske pjevačice raskošnog glasa, koja već nekoliko godina u Portugalu istražuje fado, potvrđuje to da je promocija njenog novog albuma zakazana ni manje ni više nego u Fado Muzeju u Lisabonu.

Maja Milinković već četvrtu godinu boravi u Lisabonu, kamo se zaputila nakon što je, otkrivši fado, toliko bila fascinirana ovom tradicionalnom portugalskom muzikom (ekvivalent našeg sevdaha) da je odlučila okrenuti sve, i u karijeri i u svom životu.

Prvi impuls je bio da na izvoru istraži ovu specifičnu muziku, za koju se smatra da porijeklo vodi od mješavine ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom glazbom Portugala, uz arapske utjecaje. Istraživanje se pretvorilo u potpunu opčinjenost, a samo Majina velika predanost dovela je ovu pjevačicu u vrh fado svijeta.

To potvrđuje najava da će 16. februara, njen novi album ”Fado é sorte” (Fado je sreća) imati promociju u lisabonskom Muzeju Fada, u koncertnoj Sali, gdje će Maja izvesti i mini koncert.

Album je plod trogodišnjeg rada, koji je uokviren u 16 tema. Među njima – potpuno u skladu sa melankolijom fada i temama ove pjesme koje se označavaju kao cesto saudade (nostalgija, čežnja za domom) – našle su se i dvije sevdalinke, “Kraj tanana sadrvana” i “Jutro mi je ruža procvjetala“, pjevane su na bosanskom  jeziku uz pratnju portugalskih tradicionalnih gitara.

CD ”Fado é sorte” izdaje portugalska izdavačka kuća Seven Muses, koja se bavi isključivo fado muzikom, a album će se prodavati i na svim velikim digitalnim platformama.