Promocija knjige o Indexima, naslovna

Biografija Indexa prva knjiga u ediciji Zona muzike

GPS za dušu Vremeplov

U čitaonici Opće biblioteke Zenica je sinoć (25. 10.) predstavljena knjiga ”Indexi: U inat godinama” koju je autor, Josip Dujmović, označio kao ‘igrano-dokumentarnu biografiju u 4 čina’.

Riječ je o proširenom i dopunjenom izdanju, koje je baš sada priređeno s vrlo zanimljivim motivom – povodom 50 godina nastanka pjesme Indexa ”Pružam ruke”. Ovaj kratki, dvoipominutni broj Slobodana Bode Kovačevića, gitariste i dominantnog autora u grupi, smatra se kamenom temeljcem ex-yu rocka, prvom ovdašnjom pjesmom koja jeste imala svjetski ‘štih’, ali nije kopirala onovremene britanske i američke uzore naših pionira rock and rolla.

Autor prati Indexe od njihovog rođenja, u ljeto 1962. godine, do zadnjeg koncerta, 5. 5. 2001. u Banja Luci, da bi u završnom činu ”Indexi poslije Indexa” sublimirao sve značajke ove grupe kao posebnog muzičkog fenomena i sve ono čime im je odana počast, te sistematski predstavio njihov cijeli opus.

”Ali, priča o Indexima nije samo enciklopedijska faktografija”, kako je naglasio recenzent, prof. Nedžad Fejzić, ”premda je i taj dio obavljen istraživački precizno. To je jedna suptilna, emotivna i tečna pripovjedačka proza, u kojoj će se lako pronaći neke ranije generacije, a ove mlađe bolje osjetiti to vrijeme i njegove romantične trenutke”.

Knjiga Indexi: U inat godinama, korice

Upravo o tom vremenu svjedočili su gosti promocije, Želimir Altarac Čičak, jedan od ranih saradnika Indexa i autor stihova za njihove čuvene pjesme ”Negdje na kraju u zatišju” i ”Svijet u kojem živim”, te klavijaturista Sinan Alimanović, član u postavi grupe u njenim zadnjim godinama.

Da impresije budu cjelovite pobrinuo se kantautor Haris Abdagić, lider grupe Balkaneros, koji je impresivno uz akustičnu gitaru otpjevao klasike Indexa Balada i ”Svijet u kojem živim”.

Budući da je izdavanje knjige podržala Asocijacija muzičkih stvaralaca BiH (AMUS), njezin sekretar Samir Mujagić je istakao da su se sa velikim zadovoljstvom uključili baš u ovaj projekat, ostvarujući jedan od svojih važnih ciljeva, a to je predstavljanje i afirmacija muzičke baštine BiH.

Zanimljivo je, pak, posebno izdvojiti još jednu informaciju.

S knjigom o Indexima, Opća biblioteka Zenica pokreće vlastitu ediciju ”Zona muzike”. Nju će uređivati uposlenik Biblioteke i muzičar Haris Abdagić, koji je u predstavljanju ove ideje naglasio: ”Sretni smo zbog ove simbolike, da naša edicija započinje sa Indexima, a iskreno se nadamo da ćemo dati poticaj svima koji se bave istraživanjem i pisanjem o muzici da čitaocima ponude interesantno i vrijedno štivo. U svijetu, pa i našim susjednim zemljama, puno više se pojavljuje knjiga s muzičkom tematikom i očekujemo da će zenička edicija Zona muzike ubrzo uhvatiti taj korak.”


U nastavku možete pročitati tri karakteristične priče iz knjige ”Indexi: U inat godinama”.