Promocija knjige o Indexima, naslovna

Biografija Indexa prva knjiga u ediciji Zona muzike

GPS za dušu Vremeplov

Tajanstveni gost u hotelskoj sobi
(sa turneje Indexe u SSSR-u 1967)

Bodo Kovačević i Nuno Arnautalić

Na toj turneji Bodo i Nuno su bili cimeri, a jedna fotografija dokumentira još jedan nesvakidašnji događaj, kojeg će svima kasnije, kod kuće, uz smijeh prepričavati Ismet Arnautalić.

Njih dvojica su, poslije koncerta, otišli u hotelsku sobu na spavanje. Sobe se nisu mogle zaključavati, što je važno za ovu priču.

Ujutro, probudi se prvi Nuno i vidi nekog mladog čovjeka. Sjedi taj na stolici pored vrata i gleda prema njima, ne progovara ni riječi. Prestravio se Nuno, naravno, stotinu najcrnjih misli mu je projurilo kroz glavu, pa tiho zovnu:

– Bodo, budi se, Bodo…

– Šta je… pusti me da spavam…

– Ama, probudi se, čovječe, neko nam je u sobi…

U trenu se Bodo razbudio, šokiran i on čim je ugledao nezvanog gosta u sobi.

No, neznanac se samo smješka. I onda počne tumačiti… kako je bio na koncertu prethodne večeri, da ga je oduševila svirka, da su oni veliki kao Beatlesi, pa se, eto, uvukao u sobu da ih gleda kako spavaju.

Zgledali se Nuno i Bodo, samo što ne puknu od smijeha, ali se suzdržavaju, zbog momka. Nije bilo fer da mu se rugaju.

Pa su se, za uspomenu, fotografirali.

A i godilo im je, sigurno, osjetiti se velikim zvijezdama.

O uspjehu turneje, još dok je ona trajala, stalno su izvještavale sarajevske “Večernje novine”, ali u njima, kao ni u ostaloj jugoslovenskoj štampi, ni riječi nije bilo o spomenutim zgodama. Samo fotografije uz znamenite spomenike i euforija u stilu “Naše estradne zvijezde izazivaju oduševljenje kod mladih i prijateljski naklonjenih Sovjeta!”

Tada se itekako pazilo na moguće diplomatske skandale, koje su mogle izazvati otkrivene pikanterije.

Osim toga, najdalje što se prema zapadu otvarao tadašnji Sovjetski Savez bila je Jugoslavija (sic! i mi smo za nekoga bili Zapad!), a to je brojnim ovdašnjim izvođačima omogućavalo serije koncerata i zarade s kojima u zemlji nisu mogli računati. Niko, dakle, nije htio pokvariti tu priliku neopreznim iznošenjem pikantnih dogodovština sa turneja. A bilo ih je koje ni u ovu priču ne mogu ući.

Indexi će, također, bez obzira na najavu da možda više neće biti pozivani, još dva puta odlaziti na sovjetske turneje.