Vedran Božić svirao s Hendrixom – zahvaljujući prostitutki!

GPS za dušu Vremeplov

Boljim poznavaocima rock muzike je poznata činjenica da je Vedran Božić, odnosno grupa s kojom je radio u 1960-im godinama, The Wheels Of Fire (u postavi su još bili Rajmond Ruić i Viktor Hromin), ne samo upoznala slavnog Jimija Hendrixa, već su i zasvirali s njim.

U svemu tome, dosta im je pomogla i jedna slučajnost.

Zagrebačku grupu Roboti je u Njemačku odveo menadžer koji je bio dosta optimističan i mislio je da će sa njima tamo Bog zna šta uraditi. Grupa je trebala svirati po američkim bazama i popunjvati ‘prazan prostor’ između dolazaka velikih faca. Tu su momci mogli vidjeti na djelu slavna imena, uporediti sve to sa onim što su oni radili i na taj način steći još više iskustva ali i samopuzdanja.

Vedran Božić Wheels of Fire

No, i pored planova menadžera, ništa se specijalno nije dogodilo. Lova se potrošila, menadžer bankrotirao i negdje oko Nove godine (u pitanju je 1968. odnosno sami početak ’69.) grupa se počela osipati. Jedan član se morao vratiti u Jugoslaviju, jer je dobio poziv za odsluženje vojnog roka, drugi se namjeravao oženiti, a treći je otišao kod oca koji je radio u Njemačkoj.

Da bi nastavili započeto, ali i bukvalno preživjeli, ostali su morali promijeniti čitav pristup. Nastaje nova postava, koja smišlja ime po albumu grupe Cream ”Wheels Of Fire” i počinju svirati upravo njihov i Hendrixov repertoar.

Dogodilo se da je u to vrijeme Hendrix bio na evropskoj turneji, predstavljajući svoj najnoviji album. Kada je svirao u Frankfurtu, gdje su naši muzičari nastupali u jednom klubu, dogodilo se nešto o čemu nisu smjeli ni sanjati. Prije toga – još jedan detalj, presudan za čitavu priču. Na spratu, gdje su momci stanovali u dvije sobe, pored njih bio je još samo jedan stanar. To je bila prostitutka ‘višeg ranga’, tj. groupi djevojka sa kojom su se oni ubrzo upoznali. I tako se dogodilo da je Hendrix, nakon spomenutog koncerta u Frankfurtu, ušetao upravo u njihov klub i to baš sa njihovom komšinkom sa sprata.

Vedran Božić & Jimi Hendrix
Hendrix i njegova pratilja sa našim The Wheels Of Fire

Po priči Vedrana Božića, i jedno i drugo su zračili neviđenom seksualnošću. Njihova gestikulacija, šale, kretanje – sve je bilo u znaku seksa. Zahvaljujući poznanstvu sa damom, prišli su Jimiju i sjeli za stol. Odmah su se uvjerili da se Hendrix ponaša potpuno prirodno i da nikoga ne omalovažava. Pošto ostatak njegove ekipe nije bio sa njim (Mitch Mitchell i Noel Redding), to veče su – zasvirali zajedno! I ne samo to. Hendrix je ostao još jedan dan i noć u apartmanu zajedničke poznanice, pa su se sutradan družili, razgovarali…

A na zajedničkoj svirci Hendrih je probao Vedranovu gitaru, tvrdeći da je jako dobra. Taj instrument (Gibson 335), zvuči nevjerovatno, Vedran je kasnije prodao drugom ovdašnjem slavnom gitaristi, Josipu Bočeku.

Goran Živanović