Zaboravljene pjesme: 45 godina evergreena ”Još malo”

GPS za dušu Muzika - regija Vremeplov

Na današnji dan 1972. godine izdavačka kuća PGP RTB je otisnula prve primjerke singl ploče niške akustičarske grupe Lutajuća srca s pjesmom “Još malo“, apsolutnog pobjednika Omladinskog festivala u Subotici.

Dobivši prvu nagradu i stručnog žirija i publike te nagradu za najbolji tekst, ”Još malo” je postala jedna od najpopularnijih pjesama 1972. i označila je cijelu karijeru Lutajućih srca.

Autorski tandem u sastavu bili su gitaristi Miroljub Jovanović i Milan Marković, ali znak prepoznavanja bila pjevačica Spomenka Đokić, čiji je koloraturni sopran oduševljavao publiku.

Drugi svoj veliki hit “Jefimija“, na stihove mostarskog pjesnika Dženana Salkovića, Lutajuća srca su izvela na sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone ’73. i osvojili nagradu Saveza kompozitora. Iste godine pobijedili su i na Zagrebačkom festivalu s baladom “Brod za sreću“, a onda im je izašao album “Lutajuća srca 1” (PGP RTB, 1973.), na kojem su se našle sve spomenute, kao i osam novih numera.

Na drugi pod nazivom “Strepnja” čekali su punih sedam godina i istaknutija pjesma je bila “U poznu jesen”, za koju je na stihove Vojislava Ilića glazbu komponirao Nenad Milosavljević iz Galije, ali niti jedan novi naslov nije zabilježio takav uspjeh kao “Još malo” i Lutajuća srca su uskoro tiho nestala sa scene.

Članovi grupe na razne načine su ostali u muzičkom svijetu, a Spomenka Đokić je koncertnu pozornicu zamijenila za puno manju – nastavila je kao nastavnica glazbe u jednoj niškoj osnovnoj školi.