Houston, we have problem

Kino hit: Houston… mit ili istina o Titovom svemirskom programu?!

Film & Foto & TV Show Time

Je li bivša Jugoslavija sredinom 1950-ih započela svemirski program? Je li ga Tito za milijarde dolara prodao Amerikancima, koji su u toj ranoj fazi zaostajali za Rusima, pa im je trebalo brzo rješenje? Jesu li se Ameri, decenijama kasnije, razočarani što im je Tito podvalio ‘mačka u vreći’, osvetili Jugoslovenima sudjelovanjem u raspačavanju države?

Mitovi ili istina?

Najuproštenije, ovo je okvir filma ”Houston, imamo problem!” slovenačkog redatelja, koautora scenarija i glavnog snimatelja Žige Virca (nije nevažno: autora nagrađivanog kratkometražnog studentskog filma ”Trst je naš” iz 2009. godine).

Već prvih dana pregleda trailera na YouTube kanalu privukli su milion posjetitelja, dakle Virc je pogodio ‘u sridu’. Dodatnu pozornost film je dobio nedavnom objavom da je (zajedno sa ”Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića i ”Oslobođenje Skoplja” Danila i Radeta Šerbedžije) ušao u uži izbor kandidata za Oscara u kategoriji filmova izvan Amerike (sic!). Bude li, pak, postao jedan od pet nominiranih kandidata, Virc ima svjetski hit.

Ne bih da vam kvarim zadovoljstvo (ili ogorčenje?) nakon gledanja ove igrano-dokumentarne priče sa naznakama science fictiona, pa ću se ograničiti samo na najkraći opis sadržaja.

Na temelju jednog donkihotovskog poigravanja sa mogućnošću lansiranja rakete u svemir, Tito je procijenio da bi se friško nastala Jugoslaviji mogla priključiti Americi i Rusiji u ranoj fazi njihova nadmetanja sa svemirskim programom. Za lokaciju projekta izabrao je i dan-danas čuveni i stalnim velom tajanstvenosti ogrnuti podzemni objekt 505 u Željavi, nedaleko Bihaća. Budući da nije bilo novca za skupe eksperimente i da improvizacije nisu donijele željeni i dovoljno brzi rezultat, a da su Ameri ozbiljno bili zabrinuti zbog zaostajanja za Rusima, Tito je odlučio da se riješi mogućeg belaja – pa je svemirski program prodao Nasi. Za nevjerovatnih 2.5 milijarde dolara, što bi u današnjoj valuti iznosilo oko 50 milijardi!

Houston, imamo problem - Tito

Virc se u filmu služi dokumentarnim snimcima te iskazima sudionika, na autentičnim lokacijama uradio je nove snimke i s tom građom kombinira glumce i svoju priču, a sve vodi ka razotkrivanju mita o veličini nekadašnje autorirativne države. Ili njegovom potvrđivanju?

Mogući ključ tumačenja čine komentari ‘svjetskog filozofskog superstara’ Slavoja Žižeka, koji se provlače kroz cijeli film i otkrivaju Balkan kao paradoksalno mjesto gdje se govori i zaklinje u čast, a istovremeno je mjesto prevare na malo i veliko

Da je ostalo na tome, samo bismo se slatko nasmijali. Ovako, mit se proširuje na sljedeći i sudbinski presudniji, da ne kažem krajnje ubojiti – vrlo uvriježeno mišljenje o raspadu Jugoslavije u 1990-ima kao posljedici zavjere stranih sila.

Kako god, ”Houston, imamo problem!” je 88 minuta emotivnog putovanja kroz našu burnu prošlost i mitove, što će svakog od gledatelja natjerati na razmišljanje. Čak – ili pogotovo – o zadnjoj rečenici u finišu priče, koji glavni lik izgovara odlazeći ispred groba u Bijeloj kući: Jebi se, Tito!

J.D.

https://youtu.be/Q_oQFplWs_g