FENA Novost: Dva takmičenja na jezeru Starača

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-06 12:31:16

Dva takmičenja na jezeru Starača

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) – Na ilijaškom jezeru Starača naredna dva vikenda bit će održana dva takmičenja.

Od 7. do 9. oktobra, na jezeru će sedam ekipa s 20-ak takmičara učestvovati na 2. Carp kupu “Starača 2016”, na takmičenju u lovu šarana i amura.

Za narednu nedjelju, 16. oktobra, najavljen je “Stream Tacckle & Iggy vobleri”, kup u lovu grabljivica umjetnim mamcima s obale. Tom  takmičenju, do sada se odazvalo 30-ak ribolovaca iz cijele Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Udruženja “Bistro!” Adnan Osmanagić Feni je kazao da je Starača postalo prepoznatljivo jezero po kapitalnim ulovima šarana i štuka.

U jezero su, navodi, ubačeni šarani teži od 20 kilograma, a štuke dostižu težine veću od osam kilograma.

– Takmičari koji će učestvovati na ‘Carp kupu’ odlučili su da se novac prikupljen od kotizacija usmjeri u jesenje poribljavanje jezera kalifornijskom pastrmkom za izlova, čime će omogućiti i kolegama koji se takmiče vikend poslije njih bolji ulov. Na jezeru nema propisane zabrane ribolova, a sezona prestaje kada površina jezera zaledi – rekao je Osmanagić.

Podsjeća da je jezero Starača u Ilijašu, zahvaljujući članovima Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva, od deponije smeća postalo popularna i poželjna ribolovna destinacija.

(FENA) E.F.