Rokenrol u kandžama interneta

Rock knjige: ‘Rokenrol u kandžama interneta 2’

Čitam Muzika - regija Show Time

Knjiga ”Rokenrol u kandžama interneta”, autora Predraga Jovanovića i Branimira Loknera, objavljena krajem prošle godine, ovih je dana dobila nastavak, a impresivna lista gostiju na beogradskoj promociji dovoljno govori o zanimanju muzičke javnosti o temama iz knjige.

Poznati beogradski rock novinari, Predrag Jovanović i Branimir Lokner, najprije su već sjajnim naslovom prve knjige privukli pažnju, a njen sadržaj je, onda, itekako opravdao znatiželju.

Je li rock and roll nemoćni zarobljenik u kandžama interneta i posebno kako se u tom svijetu snalaze sve generacije rock muzičara u Srbiji, pitanja su sa odgovorima u zbirci koju čini 50 intervjua, odnosno osvrta i prikaza na te teme.

Očekivano, niti je odgovor jednostavan, niti se može do kraja razjasniti u samo jednoj knjizi, pa su isti autori prije pet dana predstavili nastavak, ‘Rokenrol u kandžama interneta 2‘.

Impresivna lista gostiju na promociji, poznati muzičari i novinari iz raznih generacija (Bajaga, Dragi i Žika Jelić iz YU grupe, Gale iz Kerbera, Kornelije Kovač, Branko Marušić, Ivan Fece Firchie, Voja Aralica, Bogomir Mijatović, Vlada Janković Jet, Dragoljub Crnčević, Rifat Rifatović), zapravo je najbolja ilustracija kakvu vrijednost ima obrađivanje teme ‘muzika i internet’.

Zanimljivo je da su Jovanović i Lokner pokrenuli i izdavačku kuću ”RnR Records”, koja je do sada objavila tri albuma, ”Sokrat ponovo jaše” sastava Zemljotres, ”Moja tamna strana” Tijana Popovića i “Mohikanci moji”, prvi album benda Stare kuke iz Inđije. Izdanja su predstavljena u okviru promocije knjige ”Rokenrol u kandžama interneta 2”, a u unplugged varijanti svirali su Nikola Johnny Ranković, Ivan Milenković (Bluz mašina) i Stare Kuke.

Iako su autori u prve dvije knjige pisali o rocku u Srbiji i prilagođavanju ove scene novom dominantnom mediju, sadržaj je zanimlljiv i poučan za sve ostale u našem regionu. Ipak, Jovanović i Lokner su najavili – u planu imaju i treću knjigu sa istom temom koja će obuhvatiti predstavnike muzičke scene iz ostalih zemalja nekadašnje Jugoslavije.

Fotogalerija: Druga strana računara

Rokenrol u kandžama interneta, prva knjiga.