Emir Hot & Tom Newman

Slavni Tom Newman sa Emirom Hotom u studiju Pavarotti

Muzika BiH Show Time

Snimanje novog autorskog albuma Emira HotaBeyond rock” u mostarskom studiju Pavarotti u završnoj je fazi i jedan od veliki njegovih aduta je produkcija koju radi osnivač Virgin Recordsa i producent albuma Mikea Oldfielda

U ranijim najavama novog Hotovog albuma predstavljali smo ekipu koja sudjeluje u njegovom snimanju, u kojoj se ističu svjetski ugledni italijanski rock instrumentalisti, basista Dino Fiorenza i klavijaturista Maestro Mistheria, te slovenski hard rock pjevač Sergej Škofljanec iz grupe San Di Ego.

Svi su oni na svoj način virtuozi, ali najslavniji u ekipi je Tom Newman, glasoviti britanski producent, koji je među ostalim stalni kreator albuma Mike Oldfielda, što znači da stoji i iza najslavnijeg njegovog izdanja ”Tubular Bells’.

Newman je već radio s Hotom, u vrijeme dok je naš gitaristički virtouz živio u Londonu.

Dolazak u Mostar je predstavljao dvostruki izazov. Kako je producent rekao na današnjoj press konferenciji u Muzičkom centru Pavarotti, očekivao je da mostarski studio neće imati jednake standarde kao najbolji svjetski, ali ga je iznenadio savršeni zvuk i savršeno umijeće domaćih inžinjera tona.

Emir Hot je novinare podsjetio da je s raznim bendovima do sada snimio šest albuma, a svoj prvo solističko izdanje ”Sevdah Metal” prije čak devet godina, pa je zbog toga pažljivo i dugotrajno planirao rad na drugom samostalnom albumu.

Kako je rekao, album sa osam numera, uz vrhunsku ekipu muzičara i velikog producenta ne može imati drugačiji rezultat od muzike koja bi trebala trajati godinama.

Budući da su se odnosi u diskografiji drastično promijenili, da domaće izdavačke kuće vrlo rijetko ulažu u snimanje albuma i očekuju završen materijal da bi ga prihvatili za izdavanje, Emir Hot – koji sam izdvaja nemala sredstva za realizaciju i sve ostale troškove albuma – najvjerovatnije će ”Beyond rock” distribuirati na internetu, a za kolekcionare uraditi ograničeni broj CD-a i LP ploča, pa cijeli fokus usmjeriti na koncerte.

Na svojoj stranici objelodanio je jednu numeru u radnoj verziji, uz opis: Jedna od pjesama sa albuma za koju se nadam da će biti i prvi singl sa spotom i zove se “Vrijeme bez tebe”. Ovo je solo koji sam odavno želio da imam na albumu. Ako znate ko je Dr. Kee Marcello, onda ćete prepoznati taj stil.