Waters snimio novu, mračniju verziju ‘Comfortably Numb’

Muzika - svijet Show Time

Prije nekoliko dana Roger Waters je premijerno predstavio video za novu verziju jednog od klasika grupe Pink Floyd, ”Comfortably Numb”.

O pjesmi otkriva: ”Prije izolacije radio sam na demo verziji nove verzije kao uvodniku za našu novu turneju “This Is Not A Drill” (započela 6. 7. 2020. i planirano je da završi u ljeto 2023., op. redakcije). Postavio sam je cijeli ton niže, u A-molu, da buda mračnija i aranžirao je bez sola, osim preko outra, u kojem je srceparajuće lijep vokalni solo jedne od naših novih sestara Shanay Johnson. Namijenjena je kao poziv za buđenje i most ka ljepšoj budućnosti sa više razgovora sa strancima.”

Uz Watersa još devet muzičara dalo je svoj doprinos na “Comfortably Numb 2022”, a produkciju pjesme i vokala s njim je obavio Gus Seyffert, studijski i koncertni muzičar koji je radio s brojnim poznatim imenima kao Adele, Ryan Adams, Beck, The Black Keys, Norah Jones, Michael Kiwanuka, Roger Waters i Sia.

Pjesma je izvorno objavljena 1979. na albumu ”The Wall” , kao zajedničko djelo Gilmoura i Watersa, čiji je tekst inspiriran incidentom iz 1977. kada mu je zbog hepatitisa ubrizgano sredstvo za smirenje prije nego što je izašao na scenu da bi nastupio. “To su bila najduža dva sata u mom životu”, rekao je kasnije za Rolling Stone, “taj pokušaj da se izvede šou kada teško možeš podićiš ruku”,

Tema “Comfortably Numb” zauzima jedinstveno mjesto u karijeri Pink Floyda: s njom su 2005. zatvorili reunion nastup na Live i to bi bio posljednji nastup za klasičnu postavu benda – klavijaturista Richard Wright je umro tri godine kasnije.