rock guitar

Portret BH bendova na banjalučkom Demofestu 07

Muzika BiH Show Time

Među 30 demo grupa izabranih za finale, žiri banjalučkog Demofesta 2017 izabrao je 5 iz BiH: po dvije iz Bihaća i Banja Luke, te jedan iz Brčkog. Ovo su njihovi portreti.

DOMINO EFEKT je rock and roll sastav iz Brčkog, osnovan 2011. U ljeto 2015. Objavili su prvi EP ”Mehanizam” s pjesmama ”Da li da oprostim”,  ”Noć” i ”Osjeti strah”, a za prva dva broja snimili su i video spotove. Postavu benda čine Goran Prodan Goci (gitara), Nikola Knežić Džon (bas gitara i prateći vokal), Miloš Majinović (glavni vokal) i Mićo Sajlović (bubanj).

JALL AUX YEUX je pop-rock sekstet iz Bihaća formiran početkom 2016. Autorsku muziku sa primjesama filka I šansone rade na francuskom jeziku i prvi spot ‘’La Peste’’ (po motivima istoimenog romana Albeta Camusa) objavili su nedavno, početkom petog mjeseca.

Banjalučki PAJPEROV SMIJEH kao ekipa počinje raditi 2007. godine u postavi koja se nije promijenila do danas: Mirko Ponjević (vokal), Ljubiša Ćetojević (bubanj), Karlo Tomić (bas), Srđan Ivanković (gitara) i Dane Marjanović (gitara, prateći glas). Svoj zvuk su tražili izvodeći covere alter-rocka i grungea ’90-ih, da bi početkom 2008. snimili prvi demo singl “Optimista”, koji označava početak autorskog rada benda. Tri godine poslije slijedi prvi EP nazvan “EPP”, pa živi snimak nazvan “zgranDžoFaKavanje”, da bi krajem 2012. u studiju Inovacionionog centra Banja Luka snimili materijal za prvi album “Od sjene do sunca”. Među deset brojeva na ovom izdanju izdvojili su se ‘’Čudesan smijeh’’, ‘’Sjaj’’, ‘’Čuvar samoće’’ i ‘’Svijet je opet plav’’. Među nekoliko nastupa na rock festivalima, za Pajperov smijeh je do sada najvažnija Zaječarska gitarijada 2011. Godine i osvojeno treće mjesto.

Klasičnu hard-rock četvorku START iz Bihaća čine Saša Mirković (vocal, gitara), Armin Haurdić (bas gitara), Anes Zulić (bubnjevi), Elvis Pinky Hodžić (klavijature) i Nevsad Bečić (gitara). Na sceni su od 2005. i snimili su jedan album, ali ‘’umoran od stalnih smjena muzičara’’ (kako je u jednom intevjuu rekao lider grupe Saša Mirković, Start se ugasio i tek je nedavno obnovljen. Opet Saša: Moram priznati da bolju ekipu što sad imam još nikad nisam upoznao. Prezadovoljan sam međusobnim ljudskim razlikama i toliko identičnim muzičkim osjećajima u stvaranju novih pjesama benda Start, koje će uskoro biti predstavljene.

Hard core/new school sastav STATEMENT OF HATE iz Banja Luke nastao je početkom 2009. pod nazivom Carnage. Nakon više godina garaže, lokalnih svirki, mijenjanja članova benda, trženja zvuka i odgovarajućeg pravca, bend mijenja ime u Statement Of Hate, svira hard core kao svoj muzički temelj, ne ustručavajući se da u nekim trenucima koriste elemente određenih metal žanrova. Krajem 2012. bend snima autorske pjesme u studiu Cirith Ungol i u aprilu 2013. samostalno izdaje prvi album “Ogromna količina balkanske mržnje” sa 9 autorskih pjesama i jednom obradom. Nastupali na Sarajevo Summer Metal Festu 2, Antifa festu Mostar, Core Invasion Festu Banja Luka, Wacken Metal Battle, Revolt Fest Vol. 3 u Doboju. Trenutnu postavu čine Žarko Jež (bubnjar), Slobodan Gnjato (gitarista), Milan Šironjić (bas gitarista) i Nikola Kekerović (vokal). Bend trenutno radi na novom albumu.

Ovogodišnji izdanje Demofesta će se održavati od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a u revijalnom programu će nastupiti Rudimental DJ, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz, Sopot, Shanghai Street Fight, Važno obavještenje, Seine, Letarg i Degeneza.