Umro Ron Bushy, bubnjar grupe Iron Buttrerfly

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Bubnjar koji je obilježio rock klasik “In-A-Gadda-Da-Vida”, preminuo je 29. 8. 2021. u 79. godini u bolnici u Los Angelesu.

Bio je jedini član psihodeličnog hard rock benda koji je sudjelovao u snimanmju svih šest njihovih studijskih albuma.

Najpoznatiji njihov naslov je ‘’In-A-Gadda-Da-Vida’’ iz 1968. godine, a nazvan je po 17-minutnoj pjesmi koja je nastala – slučajno.

Da članovi benda nisu u studiju 27. 5. 1968. dugo čekali da se pojavi producent Jim Hilton, s kojim su radili svoj drugi studijski album, pitanje je da li bi ikada nastalo njihovo magnum opus djelo (ili bar u formi u kojoj je slavno). Snimatelj Don Casale je tražio od njih da urade tonsku probu dok ne dođe producent i bend je počeo svirati jednu melodiju koju je uradio njihov klavijaturista Doug Ingle.

Iako ju je on zamislio kao puno kraći komad, sastav se ‘zaigrao’ i svirali su punih 17 minuta, sa vrlo dugačkom solo dionicom bubnjeva u sredini, koju je improvizirao Ron Bushy. Casale je sve snimio i kada su to poslije preslušali, zaključak je bio – broj ide na album i ništa ne treba ponovo snimati. Tako je nastala čuvena “In-A-Gadda-Da-Vida”, najslavniji naslov grupe Iron Butterfly i najduži do tada u rocku.

Bushy je treći iz In-A-Gadda-Da-Vida postave koji je preminuo. Gitarista Erik Brann umro je 2003. Godine, a basista Lee Dorman 2012.