Umro Dragoljub Đuričić, jedan od najboljih rock bubnjara ovih prostora

In memoriam Muzika - regija Show Time

Poznati bubnjar preminuo je danas u Beogradu, nakon dvadesetak dana liječenja od zaraze koronavirusom.

Iako su srbijanski mediji prije nekoliko dana pisali kako mu se zdravstveno poboljšava te da je skinut s respratora, Dragoljub Đuričić je danas, nažalost, izgubio bitku s bolešću.

Đuričić je rođen 1953. godine u Cetinju u Crnoj Gori, a poznat je postao kada je krajem Krajem 1978. postao član YU grupe, s kojom je naredne godine snimio album ”Samo napred…”. U postavu Leb i sol ulazi 1981. i s ovim bendom snima tri studijska albuma, ”Sledovanje” (1982), ”Kalabalak” (1983) i ”Tangenta” (1984) te koncertni ”Akustična trauma” (1982).

U novom transferu pridružio se hard rock grupi Kerber i bubnjeve svirao na albumima “Seobe” (1986), “Ljudi i bogovi” (1988), “Peta strana sveta” (1990) i koncertnom izdanju “121288” (1989).

Široj javnosti je poznat kao session muzičar, svirajući na koncertima Zdravka Čoliċa, Đorđa Balaševića i drugih muzičara.

Početkom 1998. osnovao je Two Drums & Percussion iz koje nastaje The Drums Company, kao projekt kojim je popularizirao ritam, posebno među mlađim naraštajima bunjrara i perkusionista.

U muzičkoj biografiji Dragoljuba Đuričića ostaje zabilježeno da je učestvovao u snimanju više od 70 albuma i odsvirao više od 6.000 koncerata.

Također, bio je dio muzičke scene koja se u dramatičnim devedesetim usprotivila režimu Slobodana Miloševića, a zvuk njegovog bubnja obilježio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, pa ga je pokret Otpor proglasio “Najotpornijim umjetnikom”.