Preminuo Branko Marušić Čutura, najstariji aktivni rock pionir

In memoriam Muzika - regija Show Time

Jedan od pionira domaćeg rocka, Branko Marušić Čutura, preminuo je 17. 2. 2021. u Beogradu u svojoj 82. godini.

Marušić se na sceni pojavio početkom 1960-ih, kao pjevač u grupi Iskre, a 1964. sa braćom Radetom, Žikom i Dragijem Jelićem osnova grupu Albatrosi, ranu preteču YU grupe. Nakon što je jedno vrijeme bio član sastava Alasi, ponovo se pridružio braći Jelić u njihovoj novoj grupi Džentlmeni, sa kojima je objavio tri EP ploče.

Godine 1972. sa gitaristom Zlatkom Manojlovićem osnova grupu Dah, a potom i svoj prvi vlastiti sastav Čutura Bend s kojim je nastupao na brojnim festivalima. Godine 1975. je uz pratnju članova YU Grupe snimio solo singl sa pjesmama „Kuća bez broja“ i „Sumrak“. Za YU Grupu je napisao veći broj tekstova, uključući stihove za hit „Šta će meni vatra“.

Branko Marušić je u osamdesetima nastupao sa grupom Tilt (prvi poznati sastav Dejana Cukuća). Godine 1994. ITMM je objavio kompilaciju The Best Of 1968 – 1990, na kojoj su se našle Marušićeve pjesme koje je snimio sa Džentlmenima, Dahom te tokom solo karijere. Kao gost, Čutura se u ulozi pjevača i usnoharmonikaša pojavljivao na pločama brojnih sastava, među kojima su Tunel, Električni orgazam i Riblja čorba.