50 godina albuma Pearl – biser blues rocka koji još blješti

Muzika - svijet Show Time

Drugi – i posljednji! – studijski album koji je pod imenom Janis Joplin objavljen 11. 1. 1971. godine, i to posthumno, četiri mjeseca poslije smrti karizmatične pjevačice, velik je i poslije pola stoljeća.

Prva dva albuma izašla su 1967. i 68. kao izdanja koja potpisuje Big Brother & the Holding Company, a izdvaja se drugi Cheap Thrills sa klasicima ”Summertime”, “Piece of My Heart” i “Ball and Chain”.

Izašavši iz benda Big Brother, Janis u ljeto ’69. snima I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!, album koji je uglavnom imao povoljne recenzije i nekoliko hitova (obrada ”To Love Somebody”), ali kad se pojavio “Pearl”, rock i blues svijet je bio fasciniran.

Može se govoriti o tome da je percepciji i kritike i posebno publike pridonijela činjenica da je Janis preminula prije izlaska albuma, te spoznaja da više neće biti njenih novih snimaka. No, ”Pearl” jeste biser i veličanstveni album.

U velikoj mjeri za to je zaslužan producent Paul A. Rothchild i novi prateći muzičari pjevačice, Full Tilt Boogie Band, koji su je pratili na turneji po Kanadi u ljeto 1970. Rothchild je bio najpoznatiji kao producent svih pet dotadašnjih studijskih albuma grupe The Doors, a napustio ih je uoči početka rada na ”L.A. Woman” albumu ”zbog uočenog nedostatka kvaliteta njihovih studijskih izvedbi”.

Janis Joplin on je nazvao snom svakog producenta i zajedno su uspjeli kreirati album koji je, upečatljivije od svih njenih prethodnih izdanja, pokazao izvanredne vokalne talente 27-godišnje pjevačice.

Obrada pjesme Krisa Kristoffersona “Me and Bobby McGee” pomela je top liste, a veliki hitovi su bili i autorski brojevi Janis, “Move Over” i “Mercedes Benz”.

Potonja je i posljednja pjesma koju je Janis snimila za života – samo četiri dana prije iznenadne smrti od predoziranja heroinom.

Na dan kada je pronađena mrtva u hotelskoj sobi, 4. 10. 1970., trebala je snimiti i vokal za song “Buried Alive In The Blues”. Autoru Nicku Gravenitesu ponuđeno je da je otpjeva kao počast Joplinovoj, ali on je to odbio, pa se tema na albumu “Pearl” pojvila kao instrumental.

Živa sahranjena u bluesu, Janis Joplin je ostala kao jedna od najvećih blues rock pjevačica svih vremena, a ”Biser” album koji je i danas, 50 godina poslije izlaska, jednako moćan i svjež.

Songs:

Move Over
Cry Baby
A Woman Oleft Conely
Half Moon
Buried Alive in the Blues
My Baby
Me and Bobby McGee
Mercedes Benz
Trust Me
Get In While You Can