Glas.ba izbor: Top 10 BH singlova u nek-se-zaboravi 2020.

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Mikula – Strana tvog romana

Mikula naš dragi, dobri i duhoviti – uf, dosadno je ponavljati – ”Na čekanju” je zbog poznatih okolnosti. Tako se, zapravo, zove Mikulin novi album, najavljen singlom ”Strana tvoga romana”. U nekom smislu banjalučki muzičar sa beogradskom adresom otkriva ozbiljniju stranu, pogotovo u produkcijskom smislu i, kako smo ranije pisali, otvara poglavlje koje bi itekako mogli proširiti krug njegovih fanova.

Ko čeka – dočeka.

4 Hombres

Livanjski blues sastav 4 Hombres & Flowery (svojevrsni naljednik davnašnjeg Heliosa koji je iza sebe ostavio tri studijska albuma) posvetio se “plavim notama” u širokom spektru, od klasičnog 12-taktnog do modernijeg blues rock ritma, a toga nema puno na BH sceni. Zapravo je endemska vrsta.

Pjesma “Kad te sanjam” izvorno potječe iz opusa Heliosa, a dobila je novo ruho u blues aranžmanu i u studiju je snimljena uživo, da se uhvati sama esencija benda onako kako i zvuči uživo.

Još jedno ”na čekanju” izdanje – prvijencu livanjske grupe nadamo se u ovoj godini.

Lakiko – Sarajevo

Lakiko, pravim imenom Lana Kostić, sarajevska je alter-music avanturistica, eksperimentatorica – i provokator.

Onako kako ona svoju autorsku muziku pjeva uz akustični violončelo, koristeći pedale za efekte i spajajući tradicionalno i moderno, to su uzbudljive alternativne minijature kakve još nismo čuli na muzičkoj pozornici u BiH.

She’s in love with Black Box Sarajevo.

Helem Nejse – Lagana zadava

Mart prošle godine i taman je počeo ludi ples sa virusom, kad li pod etiketom Croatia Recordsa i sa pojačanim regionalnim ambicijama izađe treći album sarajevske hip hop grupe Helem Nejse pod naizvom ”Gluten tag”.

Proročki su najavili ”Lagana zadavu” za nas i cijeli svijet. Nek’ samo stane ‘novo normalno’ pa da se i sarajevski kolektiv otisne u svijet.

BruhUuhu – Music

Zenički industrial alter-rock bend BruhUuhu jedini je koji nije, bar u vlastitim planovima, bitno poremećen multidisciplinarnom pandemijskom pošasti. Imaju svoj tempo objave novih singlova i čvrsto gaze ka albumu prvijencu.