Glas.ba izbor: Top 10 BH singlova u nek-se-zaboravi 2020.

Muzika BiH Nova ploča Show Time

Godina koja nam je ogadila život izbacila je ipak ponešto dobre muzike, koju u našem izboru potpisuju  Das Volk, Luddit, Sopot, Zoster, Lijep ljepši najljepši, Mikula, 4 Hombres, Lakiko, Helem Nejse i BruhUuhu.

Das Volk – The Pledge

Das Volk je projekt iz dijaspore, a čine ga muzičari iz Tuzle koji sada žive u Americi. Dvojac Machina udružio se s braćom Paloš iz čikaške grupe Ode u oficijelni zajednički bend. Single “The Pledge” je wow uzbudljiv primjerak alternative koju se ne može svrstati ni u jedan određeno žanr. U sebi sadrži pomiješane dugogodišnje strasti četvorice muzičara nakupljane u modernom rocku, metalu, eksperimentalnoj muzici.

Ako ste uživali u njihovoj temi ”Sexi šaman”, koju su 2019. snimili sa Zosterom, u toj 13-minutnoj muzičkoj fantaziji, sigurno ćete uživati i u novoj pjesmi, dvostruko kraćoj (a poželjeli bi da je duga kao prethodna).  Ili, ako niste još otkrili Machinu, Ode i najnoviji Das Volk – vrijeme je.

Luddit feat. Saša Antić & Lejla Dolores – Komšijska

Još od sjajnog debija ”Taman” iz 2019. godine uporno tvrdimo da je bihaćka grupa Luddit jedan od najblistavijih novih trenutaka u BH rocku.

Potvrdili su to i ovogodišnjim odličnim singlom ”Bolestan sam”, a zakucali sa petim singlom ”Komšijska” u kojem gostuju Saša Antić te sjajna lokalna lokalna pjevačica Lejla Dolores.

Album prvijenac se trebao pojaviti ove godine, planove je pomrsio ludi virus, pa se nadamo da će u ovoj željenoj neka-bude-bolja godini ugledati svjetlo dana i potvrditi da 2021. može biti obećavajuća.

Sopot – Krenimo iz početka

Sopot iz Banja Luke sebe opisuje kao projekt ”dub & drum ‘n’ bass melting with Balkan vocals and instruments”.

Podsjetnik: pripremajući četvrti još neimenovani album (nasljednik izdanja ”Sopotnik” iz 2013.), ekipa je još 2017. objavila prvi najavni video-singl, pjesmu ”Radi…” i zbog neobjašnjenih okolnosti tek prošle godine predstavila novu pjesmu simboličnog naziva ”Krenimo iz početka”.

Restart, dakle, koji znatiželjno očekujemo u 2021.

Zoster – Kuda idu svi ti ljudi

I peti studijski album mostarskog reggae/alter rock sastava, koji je 2020. godine slavio 20. rođendan (a nasljednik je izdanja ”Srce uzavrelo” iz 2014.) trebao je već biti vani da nije mrskog virusa.

Kuda idu svi ti ljudi? Vjerovatno ste i sami bezbroj puta jasno rekli da idu u…

Ma. Nema veze, imamo Zoster i malo nade uz njih. Ale, Mostar!

Lijep ljepši najljepši – Baraba

E sad, Lijep ljepši najljepši je novi izdanak mostarske (muzičke) vedrine i iza ovog benda neobičnog naziva stoji znameniti Atila Aksoj, gitarista Zostera, koji su udružio sa dvojicom veterana (Igor Jovanović i Ivan Kovačević Kovač), da bi nas razvedrili svojim ritmičnim, psihodeličnim i ska-punkoidnim melodijama. ”Baraba” je prva.

I opet, ale Mostar!